Gemeente Leeuwarden

Wet Victoria aangepast

Bron: Gemeente Leeuwarden (25-09-2007) De burgemeester heeft op basis van de Wet Victoria de mogelijkheid om een woning bij ernstige overlast te sluiten. Meestal is het geven van een waarschuwing voldoende om de overlast te stoppen. In uitzonderlijke gevallen wordt daadwerkelijk overgegaan tot sluiting, zoals afgelopen zomer. Toen is een woning in de Oranjebuurt voor een jaar gesloten. In augustus 2005 heeft het college van b. en w. de handleiding voor de Wet Victoria vastgesteld. Deze handleiding is naar aanleiding van de opgedane ervaring in de afgelopen jaren op een paar punten aangepast.

Ten eerste is de begunstigingstermijn, dit is de tijd tussen de kennisgeving van het besluit om de woning te sluiten en de daadwerkelijke sluiting, verruimd van één week naar vier weken. Dit om de overlastveroorzaker een redelijke termijn te gunnen om vervangende woonruimte te zoeken. Bij spoedeisendheid kan de burgemeester overigens besluiten om van de termijn af te wijken.

Daarnaast is er een extra stap in de procedure opgenomen. De eigenaar/overlastgever wordt standaard twee keer in kennis gesteld van de overlast en gemaand hier iets aan te doen. Voorheen was er sprake van één waarschuwing. De waarschuwingen kunnen elkaar snel opvolgen als blijkt dat de overlast niet stopt. De aangepaste handleiding is vandaag door het college vastgesteld.