Gemeente Barneveld


Invoering wet Bibob

De wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (wet Bibob) beoogt te voorkomen dat overheden door het verlenen van vergunningen en het aangaan van contracten ongewild meewerken aan het faciliteren van criminele activiteiten. De wet Bibob voorziet onder andere in een integriteitstoets. De gemeente Barneveld beperkt zich hierbij tot de categorieën van vergunningen die het meest gevoelig zijn voor het faciliteren van criminele activiteiten, te weten vergunningen op grond van artikel 3 van de Drank- en Horecawet, het exploiteren van een horecaberijf, het exploiteren van speelautomaten en het exploiteren van een seksinrichting.

Indien een vergunningaanvraag of een voorgenomen intrekking een vergunning betreft zoals hierboven genoemd, dan dan dient de aanvrager, dan wel de vergunninghouder naast één van de gebruikelijke formulieren een Bibob-vragenlijst in te vullen. De gemeente bepaalt eerst aan de hand van eigen onderzoek of weigering dan wel intrekking van de vergunning op grond van de wet Bibob mogelijk is en kan daarna zonodig het bureau Bibob, dat is ingesteld door het ministerie van Justitie, om advies vragen.

Door invoering van deze integriteitstoets kan de gemeente Barneveld makkelijker aanvragen en vergunningen die gevaar opleveren dat daarmee criminele activiteiten worden gefaciliteerd, weigeren dan wel intrekken. De beleidsregels, toelichting en de vragenlijsten liggen ter inzage bij de publieksbalie in het gemeentehuis aan het Raadhuisplein te Barneveld.
Mutatiedatum 25/09/2007