Openingsweek Spui25: gevaarlijke vrouwen en spanning in de wetenschap

21/09/2007 09:22



Amsterdam University Press



Tijdens de Openingsweek van Spui25 heeft AUP twee interessante bijeenkomsten in petto.

25 September wordt een dag van vrouwen en wetenschap. Om 16.00 uur begint de Academische Boekengids Marathon. De redacteuren van de ABG worden geinterviewd door hoofdredacteur Shirley Haasnoot en Vrij Nederland hoofdredacteur Emille Fallaux over het spanningsveld tussen religie en wetenschap.

De avond staat geheel in het teken van Gevaarlijke Vrouwen. Schrijfsters Kristien Hemmerechts en Hassnae Bouazza praten over vrouwen in de literatuur. Dit naar aanleiding van de bij AUP verschenen boeken Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk en het gloednieuwe vervolg Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk. Het gesprek wordt geleid door Thomas Vaessens, hoogleraar moderne literatuur aan de UvA. Literatuur is voor vrouwen altijd een weg tot ontsnapping en zelfontwikkeling geweest. Het besef dat lezen vrouwen de kans bood om aan de beperkte wereld van het huishouden te ontsnappen en de onbegrensde wereld van de gedachten en de fantasie, maar ook die van kennis te bereiken, maakte lezende vrouwen echter tot een gevaar. Ook een schrijvende vrouw leefde niet zonder risico's. Als vrouwen anders schreven dan mannen, dan was dat omdat ze anders leefden en moesten vechten voor de tijd die nodig was om te schrijven. Schrijvende vrouwen moesten bereid zijn als buitenstaander te leven. Schrijven was voor vrouwen tot voor honderd jaar ronduit gevaarlijk, en ook nu nog houdt het risico's in.

Meer informatie over Spui25 en de Openingsweek 'tussen feit en fictie', is te vinden op www.uva.nl/spui25.

Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk -- ISBN 978 90 5356 968 9 -- Prijs Euro 24,95 -- Gebonden, 152 pagina's -- www.aup.nl





http://www.uva.nl/spui25