Geluk is het resultaat van bewust genieten


Bergen NH, 20070925 -- Als mensen wordt gevraagd of zij écht gelukkig zijn en zij moeten hierover nadenken, dan is het geluk meestal ver te zoeken. Sinds kort kunnen organisaties iemand inhuren voor lezingen en workshops die van zijn levensstijl zijn beroep heeft gemaakt. Een beroepslevensgenieter zou je kunnen zeggen, maar dan niet één uit het hedonistische kamp.

Chris van Vleuten heeft in zijn coachings- en trainingspraktijk veel ogenschijnlijk gelukkige en welvarende mensen ontmoet; mensen die beschikten over alle ingrediënten om volop van het leven te genieten die desondanks niet in staat bleken zich gelukkig te voelen.

"In onze huidige samenleving zijn wij enorm verwend geraakt en niet meer in staat automatisch te genieten van datgene waar het per saldo om draait in het leven: ons persoonlijk geluk en welzijn. We hebben alles, kunnen vrijwel alles kopen, doen wat we willen en nog is het niet genoeg. Méér is het motto. We hebben zoveel extra prikkels nodig om het nog een beetje leuk en gezellig te vinden, dat we voorbijgaan aan wat echt belangrijk is: wij zelf!", aldus van Vleuten.

Dit klinkt wellicht wat merkwaardig. We worden er tenslotte geregeld mee om de oren geslagen dat de maatschappij onderhevig is aan individualisering en egoïsme. Dit zou leiden tot vereenzaming en gebrek aan sociale draagkracht, terwijl de werkelijke bron van geluk zou moeten liggen in het helpen van anderen.

Chris van Vleuten: "Dit is een misverstand. Als je je medemens écht wilt kunnen helpen, dien je zelf zo goed mogelijk in balans te zijn en te blijven. Is dit niet het geval, dan is de kans groot dat men letterlijk `leegloopt'. Men geeft het kleine beetje overgebleven energie weg, waardoor depressiviteit en burn-out op de loer liggen."

Waar dan te beginnen? `Verbeter de wereld, begin bij jezelf' is een uitspraak die nog altijd staat als een huis. We kennen dit gezegde en toch passen we de boodschap over het algemeen te weinig toe. Persoonlijk geluk verwerven en vanuit dit gevoel van welbevinden de mensen om ons heen helpen en laten delen in de kunst van het bewust genieten, is volgens Van Vleuten de sleutel tot het verbeteren van de levenskwaliteit.

"Geluk is echt maakbaar", aldus Van Vleuten. "Je moet alleen wel even weten hoe. En over dat `hoe' geef ik lezingen en workshops voor het bedrijfsleven."

De programma's van Chris zijn laagdrempelig, humoristisch en de geschetste situaties uiterst herkenbaar.Van Vleuten: "Gebleken is dat ik op die manier mensen het beste bereik, waardoor ze aan het denken gezet worden en in actie komen."

Meer informatie over de spreekbeurten van Chris van Vleuten op www.genieten.nl.