Evangelische Omroep

Nr. 173

Hilversum, 17 september 2007

Nieuw EO-programma 'Vreemde Tralies' portretteert Nederlanders in buitenlandse gevangenissen

Vanaf 25 september, elke dinsdag om 20.55 uur op Nederland 3

Wat betekent het om duizenden kilometers van huis vast te zitten, met in sommige gevallen nog tien tot twintig jaar te gaan? Welk toekomstperspectief heb je dan? De EO zendt vanaf 25 september wekelijks de splinternieuwe serie 'Vreemde Tralies' uit. In dit programma portretteert presentator Herman Wegter acht Nederlanders in buitenlandse gevangenissen. Herman ervaart hoe het dagelijks leven in de gevangenis eruit ziet. Bovendien krijgt de gedetineerde beelden te zien van het leven dat hij in Nederland achterliet. Kijk eind deze week voor meer info op www.eo.nl/vreemdetralies

Op dit moment zitten zo'n 2500 Nederlanders vast in buitenlandse gevangenissen. Het grootste deel daarvan (80%) wegens drugssmokkel, maar ook diefstal en geweldpleging zijn veel voorkomende delicten. Hoe gaat het eraan toe in deze gevangenissen? De horrorverhalen van gevangenissen in Azië en Zuid-Amerika zijn bekend. Maar ook dichter bij huis zitten Nederlanders opgesloten in vaak moeilijke omstandigheden. Vreemde Tralies trekt de hele wereld over, van Italië, Japan en Ierland tot Alabama en Peru. Hoe komen de gedetineerden hun dagen door? Wat zijn hun rechten en plichten? Hoe onderhouden ze contact met hun dierbaren?

Vreemde Tralies laat zien dat er achter de gedetineerden vaak schrijnende verhalen schuilgaan. Bijvoorbeeld jonge vrouwen die in handen zijn gevallen van loverboys of vaders die diep in de schulden zijn geraakt en met een eenmalige drugssmokkel proberen hun geldproblemen op te lossen. Of een jonge vrouw die in een Peruaanse gevangenis een kind ter wereld heeft gebracht om het vervolgens af te staan. Vreemde Tralies maakt deze verhalen zichtbaar voor de kijker. Het programma wordt vanaf 25 september elke dinsdag uitgezonden om 20.55 uur op Nederland 3.

Vreemde Tralies komt tot stand met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij maakten unieke opnames mogelijk in gevangenissen in het buitenland, variërend van de Verenigde Staten en Tokio, tot Ierland en Thailand.

Noot voor redactie,

Evangelische Omroep