Gemeente Delft

Persbericht griffie gemeenteraad Delft

Spelregels referendum ter discussie

In het Unescogebouw aan de Westvest 7 in Delft staat op dinsdag 25 september vanaf 19.45 uur de toekomst van het Delftse referendum ter discussie tijdens de Commissie Extern.

De gemeenteraad van Delft wil op deze debatavond een beeld krijgen van de diverse standpunten die Delftse burgers en organisaties hebben over de volksraadpleging. Het college van B en W stelde eerder dit jaar o.a. de raad voor dat het referendum niet meer over ontwikkelingsplannen zou moeten gaan. In dat geval zou een referendum als over de uitbreiding van de camping in het Delftse Hout in de toekomst niet meer mogelijk zijn. Voor dat de raad daar een besluit over wilde nemen wenste zij bespreking met een aantal ervaringsdeskundigen. Over deze en andere aspecten omtrent de regels van een referendum organiseert de gemeenteraad een openbare debatavond.

Welke onderwerpen kunnen aan een referendum worden onderworpen? En welke rol mogen de diverse partijen daarin spelen gedurende het referendumproces? Dat zijn twee van de zes vragen die in de vorm van een stelling tijdens het debat op 25 september worden gesteld aan de zaal. Deze stellingen worden ingeleid door diverse ervaringsdeskundigen, zoals voorzitter L. Beijen van de Leidse referendumkamer en A. Nijeboer van het landelijk Referendum Platform. Raadslid Ernst Damen opent de bijeenkomst om 19.45 uur en leidt ook de discussie met de zaal over de beïnvloeding van het referendumproces.

De avond wordt rond 22.15 uur afgesloten met een borrel. Burgers, instellingen, bedrijven en organisaties die willen meepraten over de toekomst van het referendum zijn van harte welkom. Indien mogelijk wordt u verzocht zich aan te melden bij de griffie van de Delftse gemeenteraad via griffie@delft.nl of via telefoonnummer 015-260 2639 of 260 2419. Nadere informatie kunt u ook via dit nummer verkrijgen of via www.delft.nl/gemeenteraad

Noot voor de redactie (