K.V Archivarissen


RMC Najaarscongres op 25 september 2007

Op 25 september organiseert de Vereniging RMC samen met Beeld en Geluid de conferentie Duurzame multimediale bewaring.

Thema: Duurzame Multimediale Bewaring

Hoe zeker bent u dat u belangrijke gegevens (en beelden) over vijf, tien of dertig jaar nog kunt presenteren? Staat uw instelling stil bij deze problematiek?

Op 25 september organiseert de Vereniging RMC samen met Beeld en Geluid de conferentie Duurzame multimediale bewaring. Het borgen van de kwaliteit van de informatievoorziening en het veiligstellen daarvan wordt gecompliceerd door de explosieve groei van multimediale middelen.

Voor de records manager is multimedia nieuw. Voor Beeld en Geluid en NOB is multimedia het bestaan. Net als bij de klassieke DIV gaat het bij Beeld en Geluid om het bewaren en beschikbaar stellen van de juiste informatie op het juiste moment. Hoogwaardige dienstverlening aan veeleisende klanten in een nieuw servicemodel.

Precies de transitie waar de documentaire informatievoorzieningmidden inzit, maar dan in de wereld van tekst. Op de conferentie krijgt u inzicht in laatste ontwikkelingen op het gebied van multimediale bewaring en het belang van samenwerking op dit
gebied.ProbleemOpgeslagen gegevens (en beelden) zijn minder houdbaar dan u misschien denkt.

Er is een continue verandering wat betreft opslagformaten, opslagmedia, leesapparatuur, besturingssystemen, retrieval software, etc. In hoeverre zijn opslagformaten over een x aantal jaar nog te openen? En, doet die DVD-drive het over een aantal jaar nog wel?

Wat als gegevens versleuteld zijn óf een toegangsbeveiliging hebben? Wie zorgt er op de langere termijn voor toegang tot deze gegevens? En wie bepaalt welke gegevens voor hoe lang beschikbaar moeten zijn, of juist moeten worden vernietigd?Wat biedt de RMC?Voor digitale duurzaamheid is al langer veel interesse in de archiefwereld en bij de overheid.

Daarom is de RMC opgericht. Ook in andere sectoren ontdekt men dat lastige problemen op de loer liggen. Waarom zou elke instelling voor dit probleem zélf de oplossing moeten uitvinden? De Records Management Conventie streeft naar een grondige duurzame aanpak voor een gehele sector.RMC in de overheid sectorOnze doelstelling: het opzetten van een geïntegreerde visie op het gebied van digitaal records management, zowel klinisch, administratief als wetenschappelijk.

Daarbij gaan we uit van een coöperatieve aanpak: leren van elkaar.De RMC streeft naar good practices vanuit allerlei disciplines binnen de zorg, cultureel erfgoed en overheid sector. Zo moet een netwerk ontstaan van kennis en kunde. Immers, iedere onderzoeker, informatiemanager, specialist of burger/consument heeft een andere informatiebehoefte.

Waarom nu de aandacht voor multimedia?Multimediale communicatie is al aan de orde van de dag. De neerslag van besluiten vindt al vaak multimediaal plaats. Als straks het proces geformaliseerd via multichannelling en multimediaal plaatsvindt hoe past records management daar dan in? Een vraag die veel beter te beantwoorden is met kennis van multimedia en multimediale bewaring en beschikbaarstelling.

Kom dus met de Vereniging RMC op 25 september naar de Multimedia Experience in Hilversum!

Aanmelden via info@rmconventie.nlProgramma

09:00-10:00 u Ontvangst met koffie en thee

10:00-10:15 u Welkom door Eric Ketelaar en Edwin van Huis

10:15-10:45 u Het belang van multimediale duurzaamheid (Spreker NCDD)

10:45-11:15 u Pauze

11:15-11.30 u Samenwerking als instrument voor duurzame informatievoorziening

11:.30-12:15 u Beeld & Geluid en NOB als service-providers, Edwin van Huis en

Erik Huizer

12:15-14.00 u Lunch en Media Experience, in 2 groepen

14:00-14:30 u - B&G multimedia archiefdiensten, Arjo van Loo


- NOB dataservices voor duurzame archivering, Nick Ceton

14:30-15:00 u Duurzaam videogebruik voor Onderwijs & Onderzoek, ErasmusMC,

Mary Dankbaar

15.00-15:30 u Pauze

15:30-16:00 u Samenwerking van Omroep- en bibliotheek Zeeland

16:00-16:45 u Ervaring multimediale archivering in de US, Michele Kimpton via videoconference,

ex-director Internet Archive, Executive Director DSpace Foundation

16:45-17:30 u Forumdiscussie onder leiding Edwin van Huis

(met Nationaal Archief, KB, NCDD, Erfgoed Nederland, DANS, HP,

Surfnet, IBM) Thema: Doe waar je goed in bent, maar werk samen!

17.30 u Borrel