Kookgek voor de klas

24/09/2007 08:30



ROC van Amsterdam



Joop Braakhekke verrast ROCvA-studenten op masterclass

Trendwatcher Adjiedj Bakas, schoenontwerper Floris van Bommel, talentscout Henkjan Smits, strafpleiter Gerard Spong, interieurdesigner Jan des Bouvrie, en nu dan topkok Joop Braakhekke. Het rijtje kopstukken dat het ROC van Amsterdam (ROCvA) voor zijn masterclasses heeft weten te strikken, wordt met de week imposanter. Op dinsdag 25 september vertelt kookgek Joop Braakhekke aan zo'n honderdvijftig ROCvA-leerlingen over zijn ervaringen als restaurateur. Zoals je van een man als Braakhekke mag verwachten, doet hij dat in culinaire geuren en kleuren.

Doel van de masterclass van Joop Braakhekke is om leerlingen van het ROC van Amsterdam op dusdanige wijze te inspireren, dat ze hun talent ten volle benutten. Want als je dat doet, dan kun je heel ver komen in het werkende leven, zo luidt de onderwijsfilosofie van de grootste mbo-onderwijsinstelling van Nederland.

Smaak
Dat topkok Joop Braakhekke een absoluut topper is in zijn werkveld, leidt geen twijfel. Hij begon zijn culinaire carrière in Parijs en Barcelona. Tot 1990 zwaaide hij de scepter als directeur-restaurateur van het fameuze Garden Hotel/Restaurant De Kersentuin in Amsterdam. Onder zijn leiding wist De Kersentuin een Michelin-ster te veroveren. Naast zijn huidige restaurant, Le Garage, de vele gastoptredens in televisie-programma's en het schrijven van kookboeken, verzorgt Joop Braakhekke kookdemonstraties en geeft hij motivatie-programma's. Hierin staat het thema 'smaak' centraal. Wat is smaak en hoe kun je smaak maken?

Ruimte voor talent
De masterclasses van het ROC van Amsterdam zijn een onderdeel in het speciale jubileumprogramma van de onderwijsinstelling. Edo de Jaeger, voorzitter van het College van Bestuur, is enthousiast: "Het ROC van Amsterdam bestaat dit jaar tien jaar. Het motto dat we daaraan hebben verbonden, is 'Tien jaar ruimte voor Talent'. Voor al onze leerlingen vind ik het belangrijk dat zij kunnen kennismaken met inspirerende toptalenten, want dat daagt uit om je talent te ontwikkelen. Joop Braakhekke is zo'n inspirator, en ik ben er dan ook trots op dat we hem voor de klas hebben staan."

Het ROC van Amsterdam (ROCvA) is het grootste ROC van Nederland met vestigingen in Amsterdam, Amstelveen, Hilversum en Hoofddorp. Aan het onderwijs nemen meer dan 37.000 studenten deel van 13 jaar en ouder. De opleidingen worden verzorgd door bijna vierduizend medewerkers. Het ROC van Amsterdam leidt op voor nagenoeg alle beroepsrichtingen - van vliegtuigmonteur en banketbakker tot webdesigner en grimeur.