Uit liefde in boeken gepresenteerd tijdens BoekverkopersGala

24/09/2007 22:56
De Nederlandse Boekenbond BV


Tijdens het BoekverkopersGala dat de jubilerende Nederlandse Boekverkopersbond (NBb) op maandag 24 september in het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ organiseerde, is het unieke Uit liefde in boeken gepresenteerd. Dit jubileumboek bevat nieuwe reisverhalen van de grote Nederlandstalige schrijvers: Kader Abdolah, Abdelkader Benali, Martin Bril, Jan Brokken, Adriaan van Dis, Mensje van Keulen, Gerrit Komrij, Kees van Kooten, Nausicaa Marbe, Nelleke Noordervliet, Cees Nooteboom, Francine Oomen, Connie Palmen, Jan Siebelink en Michaël Zeeman.

In opdracht van de NBb reisden zij af om die éne Europese boekhandel te portretteren die hun na aan het hart ligt. Omdat hij aan de wieg stond van een literaire inspiratie (Jan Siebelink in Parijs), of op een indrukwekkende manier verbonden is met de geschiedenis van het land (Jan Brokken in Riga) of omdat de noordelijke winterstilte de ideale omgeving lijkt voor een droomboekhandel (Nausicaa Marbe in Reykjavik). Van Porto (Gerrit Komrij) en Barcelona (Connie Palmen) noordwaarts naar Antwerpen (Martin Bril) en van Düsseldorf (Cees Nooteboom) weer zuidwaarts naar Athene (Nelleke Noordervliet) en Istanbul (Abdelkader Benali).

Uit liefde in boeken geeft een avontuurlijk en veelzijdig beeld van wat een boekhandel doet met een schrijver, en omgekeerd, wat een schrijver voor bijzonders te zoeken heeft in een boekhandel. Marita Mathijsen schreef een slotbeschouwing waarin zij de diverse boekhandelvoorkeuren van schrijvers op een rij zet.

Vanaf morgen is Uit liefde in boeken te koop voor 16,95 euro in de boekhandel.

Omslag: Steven van der Gaauw
Formaat: 13,5 x 21,5 cm
Omvang 256 blz.
ISBN: 978 90 295 65981

Welkom in ons familiebedrijf,' zegt James Sapienza. 'Ik ben de vierde generatie.' James maakt een weids gebaar waarmee hij bijna beide wanden van de winkel raakt.
-Adriaan van Dis in Valletta

Ik zocht naar iets wat niet mogelijk was. Ik wilde een traditionele boekhandelaar, een echte winkel waar oudere mannen langskwamen om een krantje te halen en een praatje met de winkelier te maken, maar zo'n boekhandel bestond niet in Praag. Ik had bijna mijn hoop verloren toen mijn goddelijke gids onverwachts een unieke boekhandel uit zijn mouw toverde: 'Look!'
-Kader Abdolah in Praag

Er is geen beter seizoen om een door toeristen verpeste stad te bezoeken dan de winter. Ze laat zich zien zoals ze is. Ze is van de eigen inwoners. En weer ga ik niet de Akropolis op. Ik ben op zoek naar een ander Athene. Zeker ook een heroïsch Athene, maar een later Athene van de geest. Het Athene van de boekhandels. Het Athene van de lezers.
- Nelleke Noordervliet in Athene

Noot voor de redactie,