Senternovem


Nieuws

25-09-2007 | Bewoners beheren openbare ruimte in Utrecht

De gemeente Utrecht trekt 100.000 extra uit om meer bewoners te betrekken bij het beheren van de openbare ruimte in de stad. Het budget komt daarmee op 166.000 per jaar. Momenteel heeft de gemeente met 600 inwoners of organisaties een contract afgesloten over het onderhoud van een bepaald aantal vierkante meters steen, groen of speeltuin. De mensen nemen bijvoorbeeld een plantsoen over, dat ze vervolgens mogen inrichten zoals de buurt dat zelf het liefst ziet. "Als basisgroen kennen wij groene heesters die makkelijk te onderhouden zijn. Maar bewoners vinden dat vaak saai en willen bijvoorbeeld rozen. Dat mag, maar dan moeten ze zelf het onderhoud en beheer plegen", stelt wethouder Giesbers van Openbare Ruimte. Als het beheer 'verwatert' omdat de contractanten bijvoorbeeld verhuizen, dan haalt de gemeente de verwilderde rozen weer weg en komt de heester terug.
Op zich gebeurt dit al 25 jaar in Utrecht, maar Giesberts wil de aanpak met het extra geld professionaliseren en vooral meer mensen bereiken. Utrecht mikt op 800 bewoners. De groei kan vooral worden bereikt in een aantal wijken waar nu nog weinig of geen eigen beheer wordt toegepast. De wethouder spreekt van 'onontgonnen' gebieden, waar nog veel te winnen is: Laten zien wat er allemaal kan en mag en dan hopen dat mensen die al een stuk in beheer hebben als ambassadeur gaan optreden.
Centraal in de nieuwe opzet staan de al bestaande milieupunten die door de stad functioneren. De vanuit die punten werkende ambtenaren kennen de wijken en weten welke kansen er liggen. Zij gaan mensen actief benaderen en op de mogelijkheden wijzen. Buurtbewoners die een contract afsluiten kunnen zaaigoed en andere benodigdheden via de gemeente verkrijgen. Ook krijgen bewoners professionele ondersteuning van onze hoveniers, als ze dat willen.