NEN


Elektrische infrastructuur bepalen

maandag 24 september 2007, 17:34

Tijdens Elektrotechniek 2007 wordt ook de Nederlandse technische afspraak (NTA) 8044 geĂŻntroduceerd. Hierin zijn afspraken vastgelegd voor het projecteren, berekenen en uitvoeren van installaties volgens het Elux-installatieconcept, een installatieconcept voor drie typen levensloopbestendige woningen. Deze NTA geeft aan welke installatietechnische voorzieningen aanwezig moeten zijn.

De installatietechnische voorzieningen in NTA 8044 omvatten zowel het energiedistributienet (EDN) als het ICT- en besturingsnet (IBN) en de bijbehorende voorzieningen zoals aansluitpunten, lichtpunten en wandcontactdozen. Samen vormen deze netten de elektrische infrastructuur ter ondersteuning van zowel laagspanningsinstallaties als woninggerelateerde installatietoepassingen. Het doel is om levensloopbestendig wonen mogelijk te maken in overeenstemming met het Elux-installatieconcept.

NTA 8044 is van toepassing op de elektrische infrastructuur van nieuwbouwwoningen, inclusief de erven en bijgebouwen van deze woningen. Naast het bepalen van de elektrische infrastructuur vindt u ook tabellen en voorwaarden voor het bepalen van de plaats en het aantal voorzieningen, voor zowel het EDN als het IBN.

Het installatieconcept in deze NTA is onafhankelijk van technische ontwikkelingen, waardoor het concept nu en in de toekomst kan worden toegepast. Of de voorzieningen nu of in de toekomst zullen worden gebruikt, is niet van belang en daarom niet in deze NTA geregeld. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN ElektroMail (Publicatie)