Menkemaborg wint Museumprijs 2007

25/09/2007 09:00



Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds



Menkemaborg winnaar Prins Bernhard Cultuurfonds en BankGiro Loterij Museumprijs 2007

Amsterdam, 25 september 2007. Kasteeel De Menkemaborg (Uithuizen, Groningen) is de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2007. Het kasteel heeft met een ruime voorsprong de meeste publieksstemmen gekregen. De prijs, een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, wordt 2 november uitgereikt in het Muziekgebouw aan 't IJ. Aan de Museumprijs is een bedrag van 100.000 euro verbonden, waarvan 25% vrij mag worden besteed. 75% dient in overleg met en na goedkeuring van de Stichtingsraad van het Prins Bernhard Cultuurfonds te worden bestemd voor één of meer projecten op het werkterrein van het museum.

De Menkemaborg
De Menkemaborg is van oorsprong een versterkte plaats, daterend uit de dertiende eeuw en omstreeks 1700 verbouwd tot de huidige vorm. Het huis staat in een slotgracht en is omgeven door een tuin, die is gereconstrueerd naar het originele tuinplan uit circa 1705. De indeling van het huis eeuw is ongewijzigd gebleven en het interieur, waaronder vijf gesneden houten schouwen, is grotendeels in ongeschonden staat. De collectie bestaat uit eigen meubelen en schilderijen en is aangevuld met voorwerpen uit andere borgen in de provincie Groningen en uit de collectie van het Groninger Museum. De vakjury, die vier musea voor de Museumprijs 2007 selecteerde, schreef over De Menkemaborg: "De inrichting is professioneel en met uiterste zorg uitgevoerd, de keuze van de objecten is verantwoord en deskundig en mede dankzij de vele vrijwilligers wordt het museum perfect onderhouden." Voor meer informatie zie www.menkemaborg.nl.

Publieksstemmen
Behalve het oordeel van de vakjury werd de stem van het publiek meegewogen. Van 24 augustus tot en met 20 september kon via www.museumprijs.nl worden gestemd op een van de vier genomineerde kasteelmusea. De publieksparticipatie startte op De Uitmarkt in Amsterdam bij de stands van de BankGiro Loterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Bijna 17.000 mensen hebben een stem uitgebracht. Meer dan 40% van de stemmen was voor Kasteel De Menkemaborg.

Kasteelmusea
Elk jaar kiest een vakjury een andere categorie musea. Dit jaar waren dat kasteelmusea: een museum dat is gevestigd in een kasteel of in een buitenplaats; een oorspronkelijk verdedigbaar huis van een adellijke familie, waarin de bezoeker zo goed mogelijk geïnformeerd wordt over geschiedenis en bewoners van het kasteel en de relatie van het monument met de omgeving. De jury nomineerde vier musea: Kasteel Ammersoyen (Ammerzoden, Gelderland), Kasteel Doorwerth (Doorwerth, Gelderland), Kasteel Duivenvoorde (Voorschoten, Zuid-Holland), Menkemaborg (Uithuizen, Groningen).

Museumprijs nieuwe stijl
De BankGiro Loterij Museumprijs is een voortzetting van de Prins Bernhard Cultuurfonds Museumprijs. Dankzij de nieuwe samenwerking tussen beide organisaties kan de Museumprijs elk jaar worden uitgereikt, een breder draagvlak worden gegeven en met een hoger bedrag worden beloond. In 1990 stelde het Cultuurfonds de tweejaarlijkse Museumprijs in en heeft sindsdien acht sterk uiteenlopende musea bekroond. De Museumprijs van het Cultuurfonds geniet veel aanzien: binnen de Nederlandse museumwereld bestaat geen vergelijkbaar eerbetoon. De jury van de Museumprijs draagt daar inhoudelijk sterk aan bij. Deze is samengesteld uit vijf leden, die vanwege hun algemene of specifieke expertise op museaal gebied gevraagd worden zitting te nemen in de jury. De Raad van Toezicht van het Prins Bernhard Cultuurfonds benoemt juryleden. Eerdere winnaars waren Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), Museum Naturalis (Leiden), Anne Frank Huis (Amsterdam), Museum Simon van Gijn (Dordrecht), Joods Historisch Museum (Amsterdam), Noord-Brabants Museum (Den Bosch), Natuurhistorisch Museum (Maastricht), Veenkoloniaal Museum (Veendam).

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert cultuur en natuurbehoud in Nederland - op grote en op kleine schaal. Bijzondere initiatieven, bevlogenheid en talent moedigt het fonds aan met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. Door actieve fondsenwerving en inkomsten uit loterijen kan het fonds jaarlijks bijna vierduizend projecten en personen ondersteunen. Dat maakt ons, met een landelijk fonds en twaalf provinciale afdelingen, een van de grootste particuliere cultuurfondsen van Nederland. Het Prins Bernhard Cultuurfonds geeft cultuur de kans. www.cultuurfonds.nl

Over BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij, dé cultuurloterij van Nederland, steunt instellingen en organisaties op het gebied van cultuur. De BankGiro Loterij kan jaarlijks, dankzij haar deelnemers, vele miljoenen uitkeren aan haar begunstigden. Zo kunnen vele musea in Nederland belangrijke kunstwerken aankopen, die een bijzondere aanvulling zijn op hun collectie. In 2006 keerde de BankGiro Loterij ruim 51 miljoen Euro uit aan cultuur in Nederland. www.bankgiroloterij.nl





http://www.cultuurfonds.nl