Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



Vrije prijzen voor oefentherapie

Voor de oefentherapieën Cesar en Mensendieck gaan vrije marktprijzen gelden. Minister Klink volgt met dit besluit een advies op van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De minister verwacht dat de vrije prijsvorming per 1 januari 2008 kan worden ingevoerd, gelijk met de fysiotherapie. Eerder had Klink al besloten dat vanaf die datum geen verwijsbrief van de huisarts meer nodig is voor bezoek aan de oefentherapeut.

Meer kwaliteit
De NZa oordeelt dat de markt voor oefentherapie rijp is voor liberalisering, schrijft Klink aan de Tweede Kamer. 'Er is voldoende aanbod, er zijn geen wachtlijsten en nauwelijks toetredingsbelemmeringen', aldus de brief. In de fysiotherapie is gebleken dat vrije prijsvorming leidt tot een meer gevarieerd zorgaanbod, meer ondernemerschap en betere kwaliteit, memoreert Klink. Uiteindelijk effect moet zijn dat de consument meer kwaliteit krijgt voor een betere prijs.

Oefentherapie Cesar en Mensendieck zijn paramedische behandelmethoden, gericht op het wegnemen of verminderen van houdings- en bewegingsklachten. In Nederland werken er ruim 1800 oefentherapeuten.