Nationale Bank van Belgie


Brussel, 25 september 2007.
PERSCOMMUNIQUÉ

Driejaarlijkse enquête over de valutamarkt en de markt van de afgeleide producten:

resultaten voor België

In april 2007 hebben vierenvijftig centrale banken en monetaire autoriteiten, waaronder de Nationale Bank van België, de gebruikelijke driejaarlijkse enquête gehouden betreffende de omzet op de valutamarkt en de markt van de afgeleide producten. Zoals gewoonlijk werd de enquête gecoördineerd door de Bank voor Internationale Betalingen (BIS)1. Net als de vier vorige enquêtes (1995, 1998, 2001 en 2004) behandelt die van april 2007, naast de traditionele segmenten van de valutamarkt (contantmarkt, termijnmarkt en markt van de foreign exchange swaps), ook de op valuta's (valutaopties en currency swaps) en rentevoeten (renteswaps en renteopties) gebaseerde over-the-counter (OTC) afgeleide producten.
De vier meest actieve Belgische instellingen2 verleenden opnieuw hun medewerking. Het beperkte aantal rapporterende instellingen doet echter geen afbreuk aan de representativiteit van de resultaten van de enquête; zij heeft betrekking op naar schatting ruim 90 % van het in België gerealiseerde marktvolume.
In vergelijking met de vorige enquête wijzen de resultaten van april 2007 voor België op een forse toename van de handel in op valuta gebaseerde producten, terwijl de omzet van op rentevoeten gebaseerde producten enigszins afneemt.