Ingezonden persbericht


Eerste Global Talent Index wijst uit: Nederland is de op twee na grootste talent hotspot in 2007

AMSTERDAM, September 25/PRNewswire/ -- Nederland is momenteel het op twee na belangrijkste land ter wereld voor het aantrekken en bevorderen van talent, aldus de eerste Global Talent Index (GTI).

Alleen de VS en Canada overtreffen Nederland als locatie voor talent, zo blijkt uit de index die werd samengesteld door het internationale executive search bureau Heidrick & Struggles in samenwerking met de Economist Intelligence Unit. Vooral de kwaliteit van de omgeving voor het bevorderen van talent, de hoge arbeidsmobiliteit, de openheid van de economie en de zeer hoge niveaus van buitenlandse directe investeringen (FDI - Foreign Direct Investment) dragen bij aan de hoge notering van Nederland als een omgeving die bevorderlijk is voor het aantrekken en ontwikkelen van toptalent. Wel wordt verwacht dat Nederland in 2012 één plaats in de GTI zal dalen door de relatieve opkomst van het Verenigd Koninkrijk, waarbij de absolute notering van Nederland echter wel stabiel blijft.

De GTI is het eerste onderzoek op dit gebied dat wordt ondernomen. Het geeft een compleet inzicht aan bedrijven over de plaatsen ter wereld waar zich talent bevindt en zich kan ontwikkelen. Er zijn voor het onderzoek dertig landen geselecteerd, gebaseerd op een representatieve geografische verspreiding en de kwaliteit van beschikbare vergelijkende gegevens.

Rob Schuyt, partner van het Amsterdamse kantoor van Heidrick & Struggles verklaarde: "De Global Talent Index geeft aan dat veel Nederlandse bedrijven tot de beste ter wereld behoren - of kunnen behoren. Ondanks de relatief kleine bevolking geeft de hoge notering van Nederland aan dat niet de absolute hoeveelheid potentieel talent belangrijk is, maar vooral hoe dit talent wordt ontwikkeld. Doorlopende investeringen in ons onderwijssysteem, in het bijzonder in universiteiten en economisch onderwijs en verdere maatregelen om de arbeidsmarkt flexibeler te maken zijn bepalend om Nederland als hotspot van talent te handhaven. "

De VS behoudt volgens het onderzoek in 2012 zijn positie als de grootste talent hotspot ter wereld. De concurrentie van China wordt echter snel groter. Dit land stijgt van de achtste naar de zesde plaats in de index van 30 landen. De Global Talent Index meldt dat China zich positief ontwikkelt als omgeving voor het ontwikkelen van talent, omdat de kwaliteit van het verplichte onderwijs verbetert.

Ondanks de sterke prestaties van de VS over de hele linie wordt de arbeidsmarkt er rond 2012 steeds minder open en flexibel, als gevolg van de angst voor terrorisme. Het land neemt dan wereldwijd de negende plaats in op deze lijst - slechts één plaats boven China.

De GTI laat zien dat het veelbesproken 'BRIC'-fenomeen (Brazilië, Rusland, India en China) in termen van talent meer als 'IC' moet worden gezien. Terwijl China en India staan genoteerd in de top 10 van wereldwijde talenthotspots, zakt Rusland in 2012 van de zesde naar de elfde plaats terug, terwijl Brazilië van de achttiende naar de negentiende plaats daalt.

Kevin Kelly, CEO van Heidrick & Struggles, formuleerde het zo: "Tot nu toe hebben bedrijven aangevoeld welke landen talent hebben aangetrokken en ontwikkeld, maar objectieve gegevens om deze indrukken te ondersteunen waren gewoon niet beschikbaar.

"Als talent de brandstof voor onze toekomst is, moeten de hotspots worden gelokaliseerd, de reserves worden vastgesteld en moeten we weten hoe snel de machine in werking kan worden gesteld. Met de Global Talent Index zijn we in staat om dit te bereiken."

In het algemeen bevestigt het onderzoek dat talent volgt als investeringen het voortouw nemen. Na de VS en het Verenigd Koninkrijk zijn de beste landen voor het aantrekken en ontwikkelen van talent de betrekkelijk open economieën van Canada, Nederland en Zweden. Een andere waarneembare trend is dat verschillende van de minst veelbelovende landen nog geen volledig functionerende democratieën hebben.

Azië presteert over de hele linie goed, met Maleisië, Zuid-Korea en Japan samen met China en India in de top 15 van 2012. Oekraïne haalt Rusland in en Argentinië daalt de komende vijf jaar dramatisch.

De index is een resultaat van een samenwerking tussen Heidrick & Struggles en de Economist Intelligence Unit. De index meet de potentie van elk land voor het produceren van talent en de vereiste voorwaarden om dit potentieel te realiseren. Er zijn bij de beoordeling van de landen zeven verschillende criteria gebruikt: demografie, kwaliteit van verplichte onderwijssystemen, kwaliteit van universiteiten en economisch onderwijs, kwaliteit van de omgeving om talent te ontwikkelen, mobiliteit en relatieve openheid van de arbeidsmarkt, trends in de buitenlandse directe investeringen en de neiging om talent aan te trekken.

Over Heidrick & Struggles

Heidrick & Struggles (NASDAQ:HSII) werd in 1953 opgericht en staat bekend als één van 's werelds beste bureaus voor executive search. Met 61 vestigingen in de belangrijkste steden van 32 landen helpt het haar klanten bij het behandelen van strategische aspecten die human capital-oplossingen vereisen op het gebied van groei, verbetering, verwerving, integratie, expansie in nieuwe markten en als respons op economische veranderingen.

Met zijn capaciteiten op het gebied van bedrijfsonderzoek, leidinggevende diensten en interim-management kan Heidrick & Struggles naadloos een op maat gemaakt programma opstellen om de diverse leidinggevende uitdagingen in de organisatie van de cliënt aan te gaan. De organisatie is trots op haar relaties met en directe toegang tot enkele van 's werelds meest getalenteerde personen.

Exemplaren van de "Global Talent Index Map" zijn te downloaden via onze website http://www.heidrick.com

Source: Heidrick & Struggles

Indien u vragen heeft of aanvullende informatie wenst, kunt u contact opnemen met Rob Schuyt, telefoon: +31-(0)20-462-7777, Heidrick & Struggles, Amsterdam