GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Buitenweg in actie voor vrijgesproken Guantanamo gevangenen

Straatsburg, 25 september 2007 - Een groep van 45 vrijgesproken gedetineerden zitten nog steeds vast in het Amerikaanse gevangenkamp Guantanamo Bay. Dit blijkt uit een recent rapport van de Internationale Federatie voor Mensenrechten. Morgen pleiten
de Groenen samen met andere fracties in het Europees Parlement voor een asiel van deze groep mensen in Europa*. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is één van de initiatiefnemers van het voorstel.

In Guantanamo zitten in totaal 113 gedetineerden vast die bij terugkeer naar hun land van herkomst groot gevaar lopen gemarteld of gedood te worden. Van deze groep zitten in ieder geval 45 personen volgens de Verenigde Staten ten onrechte vast. Er wordt nog onderzocht of er nog meer gevangenen onterecht vast zitten.

De Amerikaanse autoriteiten gaven eerder aan dat nog geen derde land bereid is gevonden de groep gedetineerden op te vangen. Volgens Buitenweg moeten vrijgesproken gedetineerden niet worden teruggestuurd naar een land waar zij gemarteld of gedood kunnen worden. Ze pleit daarom voor het verlenen van onderdak van deze mensen in Europa.

Buitenweg: "We hebben nu nog de ´keuze´ tussen het terugkeren van de vrijgesproken gevangenen naar hun land van herkomst met gevaar voor eigen leven of dat ze blijven in Guantanamo. Europa is niet verantwoordelijk, maar als we niet handelen wordt hun lijden verlengd. Dat is onaanvaardbaar".

Zo is er een groep gevangenen uit de Xinjiang Oeigoerse Autonome Regio (XUAR) die zijn gevlucht naar landen als Pakistan vanuit het Noordwesten van China, omdat ze anders gevangen werden gezet in het kader van ´anti terrorisme´. De gevluchte Oeigoeren werden aangegeven door de Chinese autoriteiten en aldaar opgepakt door de Amerikaanse autoriteiten.

"Sinds 11 september 2001 heeft de Chinese overheid anti-terrorisme gebruikt als excuus om elke vorm van politiek en religieus andersdenkenden in de regio te bestrijden. De groep Chinese moslims zijn uiteindelijk nergens van beschuldigd en kunnen onmogelijk terug naar China. Chinese autoriteiten bedreigde deze mannen en hun families al met martelen wanneer ze terug zouden komen", aldus Buitenweg.


-------------------------------


* Op woensdag 26 september om 14.00 uur vindt er een persconferentie plaats met Kathalijne Buitenweg (Groenen), Claudio Fava (Sociaal Democraten), Sarah Ludford (Liberalen) en Giusto Catania (Socialisten) in persbriefingzaal LOW N-1/201.

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg
& Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees
Parlement
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail:

groenlinks-nl@europarl.europa.eu

http://www.groenlinks.nl/europa