Ingezonden persbericht


Peter Kox ziet podium in rook opgaan!

EINDHOVEN - Na de winst en een tweede plaats in de ADAC GT Masters race van vorige week, verliep de FIA GT-race in het Tsjechische Brno minder succesvol voor Peter Kox. De Eindhovense autocoureur en zijn teamgenoot Jos Menten leken met groot gemak op een podiumpositie af te stevenen, maar moesten door mechanische problemen genoegen nemen met een achtste plaats.

In de slotfase van de race brak een wielmoer van de Lamborghini Murciélago. Kox lag op dat moment op een derde plaats en leek rechtstreeks op een podiumplaats af te stevenen. De ervaren GT-coureur moest door het mankement lijdzaam toezien hoe hij uiteindelijk vijf plaatsen inleverde. "Tien minuten voor tijd brak de wielmoer waardoor het wiel eraf vloog", herinnert de 43-jarige coureur van Reiter Engineering zich het voorval. "Dat de wielmoer eraf vloog, is onvoorstelbaar. Een materiaalfout met cruciale gevolgen. Als je ziet wat het kost, wat voor schade het heeft opgeleverd en wat we aan resultaat zijn misgelopen... Ik ben er doodziek van."

Vlak daarvoor had Kox zich nog prima hersteld van een spin. "Mike Hezemans probeerde Bartels in te halen, maar beiden raakten elkaar daarbij. Ik zat er vlak achter op de eerste rang en moest iets op rem. Door een 'bump' in het wegdek verloor ik de auto, al had ik de situatie onder controle. Wel kostte het me vijftien seconden. Ik kwam toch nog als vierde binnen. Jos reed toen een goede stint, daarna pakten we de derde plaats."

Een positie die paste in het in eerste instantie gunstige verloop van het raceweekend in Brno. Met de pace van de Lamborghini zat het wel goed, bleek al gauw. Kox: "We waren van het begin af aan snel. Tijdens de tweede training en de warm up waren we zelfs het snelst en hadden we de snelste raceronde." Dat het met de snelheid wel goed zat, bleek ook tijdens de race. "Theoretisch hadden we kunnen winnen. Ik had in de race de latere winnaars Montanari/Ramas al gepasseerd. In Adria en Spa zaten we er ook goed bij. Het is jammer dat we in Brno geen goed resultaat konden neerzetten."

Overigens heeft Reiter Engineering besloten om de bolides niet in te zetten bij de volgende FIA GT race in het Franse Nogaro. De onderdelen van de toeleverancier voor de Lamborghini's blijken niet te voldoen. Na eerdere problemen met differentieel en aandrijfassen braken ditmaal spontaan de wielmoeren. Hans Reiter kan op deze manier niet de veiligheid van zijn coureurs garanderen en zet alles in het werk om tijdens de laatste FIA GT race weer aan de start te staan.


---- --
---

File: Start FIA GT Brno.JPG