Socialistische Partij

Marktwerking inburgering onderzocht na vragen SP

25-09-2007 * Minister Vogelaar gaat samen met de MBO Raad en het Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) onderzoeken wat de effecten zijn van de marktwerking in het inburgeringsproces. Dat schrijft de bewindsvrouw in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Jasper van Dijk. "Door invoering van marktwerking is de inburgering een prijsvechtermarkt geworden," stelt Van Dijk. "Vogelaar wil nog niet erkennen dat marktwerking in de inburgering verkeerd is, maar ze wil het al wel onderzoeken. Dat is de eerste stap."

Al bij de invoering van de Wet Inburgering werd er vanuit de MBO-scholen gewaarschuwd voor de verkeerde prikkel die marktwerking met zich meebrengt. Een lage prijs wordt belangrijker dan goede kwaliteit. Door ingewikkelde aanbestedingen neemt de bureaucratie ook nog eens toe. Eerder bleek uit onderzoek van de VNG dat 94 procent van de gemeenten tegen problemen is aangelopen.

Het voornaamste probleem is het tekort aan geschikte mensen. Ook is er gebrek aan accommodatie en aan audiovisueel materiaal. De docent wordt de sluitpost van de begroting. Van Dijk: "De kwaliteit holt achteruit als gevolg van de introductie van marktwerking, net als bij de thuiszorg. We zien dat de goede vakmensen en opleidingen het veld moeten ruimen om plaats te maken voor goedkope prijsvechters. De klant staat niet langer centraal. Ik denk daarom dat dit onderzoek zal leiden tot het inzicht dat de regering de verkeerde weg is ingeslagen."