FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: werknemers investeren in toekomst Mayr-Melnhof

Na een moeizaam traject is gisteravond een akkoord bereikt tussen vakbonden en de directie van kartonfabriek Mayr-Melnhof over een nieuwe cao voor de 160 werknemers. De bereidheid van werknemers om te investeren in de toekomst van de kartonfabriek blijkt uit de gematigde cao-eisen die ze stelden.

Monique Daamen, bestuurder FNV Bondgenoten: "Tijdens de onderhandelingen bleef de werkgever in eerste instantie star vasthouden aan zijn eisen, waardoor het heel veel voeten in aarde heeft gehad. Maar er ligt nu een akkoord dat rust in de tent brengt. Werknemers zijn bereid hun werkgever tegemoet te komen en eisen niet het onderste uit de kan. Maar ze wilden wel zekerheden op het gebied van loon en pensioen. En die krijgen ze nu."

De afgelopen jaren heeft het bedrijf enkele tegenslagen gehad, waardoor het bedrijfsresultaat achterbleef. De bereidheid van werknemers om te investeren in hun bedrijf ligt aan de basis van de gematigde looneis die ze hun werkgever stelden. Gedurende de looptijd van de cao, van 1 november 2006 tot 31 december 2008, krijgen de werknemers een structurele loonsverhoging van in totaal 3,5%.

Daamen: "Natuurlijk zouden de werknemers liever een hogere loonsverhoging ontvangen, maar ze zijn ook heel realistisch. Er is nog niet veel winst behaald in 2007 maar het moederbedrijf in Wenen is bereid om te investeren in de vestiging in Eerbeek. Continuïteit en werkzekerheid is op dit moment belangrijker dan meer loon."

Met het akkoord is ook een einde gemaakt aan de onduidelijkheid en veelvoud aan pensioenregelingen. Er is nu één stelsel afgesproken dat transparant is en waardoor de kosten zowel voor werkgever als werknemer beheersbaar zijn. Daarnaast kunnen werknemers vervroegd uittreden op 63-jarige leeftijd en zijn de ATV-uren vrij opneembaar of
- in overleg met de werkgever - te storten in de levensloopregeling.
---