Ingezonden persbericht


Persbericht 20 september 2007

Landelijk Bert Haanstra Festival ook in Nieuw Land

Lelystad - Van 27 september t/m 31 oktober besteden talrijke filmtheaters aandacht aan Nederlands' beroemdste filmer en documentairemaker Bert Haanstra (1916-1997). Op initiatief van de gezamenlijke Overijsselse filmtheaters en m.m.v. Kunst & Cultuur Overijssel worden door het hele land 18 speelfilms en documentaires van hem vertoond. In het weekeinde van 6 en 7 oktober sluiten Nieuw Land en Cine-utopia zich bij dit initiatief aan met de vertoning van onderstaande films. Op de website www.nieuwlanderfgoedcentrum.nl zijn bij "programma" enkele fragmenten te zien van de films die vertoond gaan worden.

6 oktober

En de zee was niet meer

In 'En de zee was niet meer' schetst Bert Haanstra op zijn bekende wijze in brede gebaren de teloorgang van een oude visserijcultuur als gevolg van de afsluiting van de Zuiderzee.

De stem van het water

Bert Haanstra toont de verbondenheid van de Nederlander met het water in al zijn vormen: zwemles, waterrecreatie, visserij en zelfs de stoomboot van Sinterklaas passeert de revue.

7 oktober (na afloop zal deze dag met componist en arrangeur Jurre Haanstra, zoon van Bert Haanstra, worden nagepraat over de vertoonde films).

Alleman

Documentaire waarin Haanstra de Nederlandse bevolking met al haar eigenaardigheden portretteert. Gewone mensen doen in deze film gewone dingen. Ze huilen, ze lachen, ze zitten in de zon, ze vluchten voor de regen. 'Kijk dat zijn wij', zegt de film, 'doodgewone mensen'.

Zoo

Met de camera verborgen in een tas en via speciale deurtjes in de dierenverblijven observeert Haanstra onopgemerkt gewone mensen en dieren in hun gewone doen tijdens een dagje in Artis. Zonder mensen te kwetsen maakt hij een schitterende vergelijking tussen mens en dier, vaak vanuit het dier gezien, waaruit een milde humor spreekt. Zonder een enkel woord commentaar.

De entreeprijs voor de films en het museum Nieuw Land bedraagt E 7,00 (de twee films worden achter elkaar vertoond). Voorafgaand of aansluitend aan het filmprogramma kunt u dus ook het museum bezoeken. Donateurs van de Stichting Filmtheater Lelystad betalen de helft. De film begint om 15:00 uur. Tijdens het Bert Haanstra Festival is in de museumwinkel van Nieuw Land tevens de DVD-box Bert Haanstra Compleet te koop voor E 69,95. Meer informatie over het programma vindt u op www.cine-utopia.nl. Het aantal plaatsen is beperkt, dus vooraf reserveren bij Nieuw Land is aan te bevelen, telefoonnummer (0320) 22 59 00.

Kijk voor meer informatie over het Bert Haanstra festival op www.berthaanstrafestival.nl.

Bijschrift foto: Zoo (foto: Rimko Haanstra)



Ingezonden persbericht