Ingezonden persbericht


Amsterdam, 27 september 2007

Persbericht 8: Amsterdam Underground Festival donderdag van start

Amsterdam Underground Festival

Wat leeft er onder ons?

()

Het Amsterdam Underground Festival is een vierdaagse zoektocht onder Amsterdam. Vier ondergrondse locaties openen voor het eerst èn eenmalig hun deuren en dienen als inspiratie en decor voor film- en theatermakers, schrijvers, kunstenaars en muzikanten.

Ondergronds Amsterdam vanaf donderdag a.s. geopend!

Locatie 1: Caisson 1 - De verzonken kathedraal

Caisson 1 is de startschacht van de boor van de Noord/Zuidlijn en wordt tijdens het Amsterdam Underground Festival eenmalig ontsloten. In deze gigantische nieuwe ruimte met kathedrale akoestiek speelt Zonder titel - Part 2: een theatrale installatie van Christiaan Mooij, waarbij je door een gids mee naar beneden wordt genomen terwijl je de geschiedenis van zand en aarde doorkruist.

Daarnaast wordt hier beeldende kunst getoond - 'bewegende fotografie' van Michal Butink, een lichtinstallatie van Peter Vink en een video-installatie van Claudia Sola, die tracht de vraag te beantwoorden of je langs de hel komt als je een gat in de aarde graaft.

Verder verzorgt stadsarcheoloog Jerzy Gawronski lezingen over de archeologische vondsten die tijdens de graafwerkzaamheden in het caisson zijn gedaan. Han Admiraal, de directeur van Centrum Ondergronds Bouwen, verzorgt lezingen over ondergronds ruimtegebruik. Nederland moet de komende jaar ingrijpender veranderen dan de afgelopen 500 jaar. Intensief ondergronds ruimtegebruik behoort tot de speerpunten van deze verandering. Han Admiraal, een van de ondertekenaars van URGENDA, wordt tijdens het festival uitgedaagd zijn visie te geven. Urgenda is een ambitieuze agenda die vanuit een grote urgentie door tientallen innovatieclubs is opgesteld om de politiek te overtuigen van de ingrijpende, radicale maatregelen die nodig zijn om Nederland op termijn duurzamer te maken.

Locatie 2: Brugkelder 485 - De verborgen brugkelder De Brugkelder 485 is een immense brugkelder bij de Oostendoksdoorgang aan het IJ. De Veenfabriek brengt hier Palindrome, een volwaardige muziektheatervoorstelling waarin op mythische wijze de opmerkelijke levensloop van de paling wordt verteld.

Daarnaast brengt Sing Song, het kersverse musique concrète ensemble van de Veenfabriek, actuele, korte, stedelijke impressies van nu.

Ook in de Brugkelder 485 vind je het Engelstalige Charms, waarbij Gerindo Kamid Kartadinata ondersteboven hangt en aan de hand van 22 vragen, 22 teksten en 22 beeldende scènes een onvoorspelbare solovoorstelling speelt.

Gedurende de dag is in de Brugkelder 485 beeldende kunst vertegenwoordigd door Joost Rekveld en Michiel Pijpe, in combinatie met slagwerkers Pepe Garcia Rodriguez en Frank Wienke..

In de voorkamer van de Brugkelder is een filmprogrammering samengesteld met een unieke sneak preview over stedelijke ontdekkingstochten, WHOLE, CHILDREN UNDERGROUND en DARK DAYS. Daarnaast verzorgt Roel Wouters een lezing over ONE TAKE films.

In de avonden programmeert Ondergrond.TV hier singer/songwriters, waaronder aanstormend talent Lolly Jane Blue. Haar nieuwe videoclip zal in wereldpremière gaan tijdens het Amsterdam Underground Festival. Voor Aardvarck & U-Gene maakten regisseurs Menno Otten & Hielke Zevenbergen - exclusief voor het Amsterdam Underground Festival! - een korte videoclip/film op één van de geweldige festivallocaties.

Locatie 3: Oog van het IJ - Ondergronds wordt bovengronds

Naast de grootste brugkelder van Amsterdam is de kleinste aangebouwd - deels onder NAP en deels boven NAP. Hier brengt Company Koorts Biotopia, een doorlopende dansvoorstelling over het laatste stukje paradijs. Een soort ontwikkelend schilderij, elke twee uur onderbroken door een vaste uitvoering.

's Avonds presenteert het Amsterdam Underground Festival hier Basement Beats met rollende bassen en diepe beats van DJ O.Boogie en Rednose Distrikt's Aardvarck & Steven de Peven, U-GENE live op de keys en vocals en de boys van BEHANG op de visuals.

Locatie 4: Onder het IJ - De geheime tunnel

Veel mensen hebben wel eens door de IJtunnel gereden. Wat velen niet weten, is dat daarónder nog een tunnel is. Tijdens het Amsterdam Underground Festival krijgen bezoekers de kans om een individuele mythische wandeling tussen Noord en Zuid te maken. Deze wandeling geeft nieuw inzicht in tunnelbouw en modern ondergronds ruimtegebruik van het eerste uur. Tijdens het festival wordt deze ruimte voor zowel volwassenen (Geen Gehoor) als kinderen (De Geheime Tunnel) ingericht.

Festivalterrein

Op het festivalterrein wordt de catering verzorgd door Dolce Vita en kan je terecht voor een hapje en een drankje. Tevens is daar een bijzonder project te zien, getiteld " Wat Leeft er Onder Ons?". Dit project wordt zowel via radio als internet gevoerd en zal op zoveel mogelijk creatieve manieren zoveel mogelijk verschillende personen (makers, publiek en autoriteiten op het gebied van biologie, stedenbouw, psychologie, etc.) aan de tand voelen over wat er onder ons leeft. Hier kun je tevens terecht voor informatie, kaartverkoop, en een tweetal bijzondere aandenkens aan het festival. Allereerst zijn er de festivalshirts, met een bijzondere interpretatie van het ondergrondse thema van aanstormend modetalenten AndBeyond (www.andbeyond.com). Daarnaast is ook de tweede editie van de publicatie Ondergronds Amsterdam te koop, die op bijzondere wijze het verhaal van de locaties van dit festival vertelt.

Tickets

Tickets zijn te verkrijgen bij de festivalkassa's op Caisson 1 en het Festivalterrein.

Media

De komende dagen zullen onder andere AT5, Business Nieuws Radio, RTV Noord Holland, NRC Next, VPRO De Avonden, De Echo, Amsterdam Weekly, Theatercentraal, Viva en Nieuwe Revu aandacht aan het festival besteden.

Het betreden van de locaties is op eigen risico. Caisson 1 is helaas niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. De IJ-tunnel is niet geschikt voor bezoekers met claustrofobie. Kinderen onder de 16 jaar op eigen risico en onder begeleiding. Geen van de locaties is geschikt voor mensen die slecht ter been zijn: er zijn helaas geen liften of roltrappen. Het is een wens van het Amsterdam Underground Festival voor iedereen de deuren tot ondergrondse locaties te openen en in de toekomst zal de toegankelijkheid vergroot worden. Onze excuses.

Het vastleggen van de ingang/uitgang van de IJtunnel en de route naar de middeltunnel door middel van fotografie en/of opnames is verboden.

Amsterdam Underground Festival
27 september t/m 30 september 2007
Caisson1, Brugkelder 485, Oog van het IJ, Onder het IJ.

Caisson 1: Damrak t/o 1-5, 1012 LG Amsterdam
Brugkelder 485: Oosterdokskade, 1011 AC Amsterdam Oog van het IJ: Oosterdokskade, 1011 AC Amsterdam
Onder het IJ: Dijksgracht 1, 1090 HB Amsterdam

www.watleefteronderons.nl
www.amsterdamundergroundfestival.nl
www.myspace.com/amsterdamundergroundfest

Dit project is mede tot stand gekomen met de Gemeente Amsterdam.

De kaartverkoop is van start gegaan, via de website van het Amsterdam Underground Festival. Ook zijn er bij de kassa's op het festivalterrein en bij caisson 1 ter plekke nog kaarten te koop.

()
Op logo klikken om direct online kaartjes te kopen!

Noot voor redactie,