Provincie Gelderland

PERSBERICHT
Ga naar de internetsite van de provincie Gelderland

Nr.2007-508

Arnhem,27 september 2007

ACTIVITEITEN IN EN OM HET PROVINCIEHUIS
Periode 1 tot en met 10 oktober 2007

De leden van het college van Gedeputeerde Staten vertegenwoordigen de provincie bij tal van gelegenheden. Naast de provincie organiseren verschillende instellingen en organisaties bijeenkomsten en activiteiten waar gedeputeerden en de Commissaris van de Koningin bij aanwezig zijn. Bijgaand een overzicht van de bijeenkomsten en activiteiten die in de komende periode van belang zijn.

Vrijdag 28 september
Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje verricht de opening van Villa Ruimzicht in Doetinchem. Villa Ruimzicht is door de regionale horeca-ondernemers Kees Hensen en Dennis Kaal in samenwerking met de gemeente Doetinchem en de Rijksmonumentendienst de afgelopen zes maanden verbouwd van voormalig weeshuis en later school tot luxe hotel. Uitgangspunt is hierbij altijd geweest om het Rijksmonument weer haar oude grandeur terug te geven en om eigentijdse horeca- en kunstconcepten neer te zetten waar Doetinchem trots op is. (15.45 - 19.00 uur; Villa Ruimzicht, ds van Dijkweg 40 in Doetinchem) Gedeputeerde Harry Keereweer gaat met de commissie Landelijk Gebied van het Inter Provinciaal Overleg op studiereis naar Engeland. Ervaringen kunnen worden uitgewisseld met als doel een bredere oriëntatie van het vakgebied te krijgen. (29 september tot en met 2 oktober 2007) Gedeputeerde Theo Peters is uitgenodigd door de gemeente Tiel om zich tijdens een bestuurlijk overleg te laten informeren over het sleutelproject Waalfront. Het Waalfront is het gebied dat gelegen is tussen het Inundatiekanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal. In de komende jaren wil Tiel met de ontwikkeling van het Waalfront een belangrijke kwaliteitsimpuls geven aan wonen, cultuur en voorzieningen in de stad. (10.00 - 13.00 uur; gemeente Tiel)

Maandag 1 oktober
Gedeputeerde Annelies van der Kolk spreekt op de bijeenkomst Bommelerwaard in Gaamen. De glastuinbouw is een belangrijke economische factor voor de Bommelerwaard en Gelderland als geheel. De glastuinbouw als sector is een grote energiegebruiker. Energiebesparing in deze sector is daarom van grote betekenis voor onze duurzame energie. De glastuinbouw kenmerkt zich tevens door een innovatieve houding, maatregelen hebben snel resultaat. Op deze bijeenkomst wordt de rapportage gepresenteerd over de meeste kansrijke scenario's voor energiebesparing. Voor de bijeenkomst zijn tuinders uitgenodigd die kunnen aangeven welke scenario's zij als meest kansrijk zien. (19.30 - 21.30 uur; Barsche Strand in Gaamen, gemeente Giesbeek)

Woensdag 3 oktober
Gedeputeerde Theo Peters opent samen met gedeputeerde Theo Rietkerk van Overijssel, beiden verantwoordelijk voor ruimte en wonen, bij het Congres Woningmarkt Oost-Nederland. Hoe kan in de behoefte aan starterswoningen worden voorzien? Hoe kan worden samengewerkt om wonen, zorg en welzijn te combineren? Hoe kunnen veilige en leefbare wijken gecreëerd worden? Werken provincies en gemeenten voldoende samen om deze vraagstukken aan te pakken? Allemaal vragen die tijdens het congres aan bod komen. (9.30 - 16.00 uur: Congrescentrum De Hanzehof, Coehoornsingel 1 in Zutphen) Gedeputeerde Marijke van Haaren neemt het onderzoeksrapport Toegankelijkheid NS stations Zuid Gelderland van de Samenwerkende Bonden van Ouderen Gelderland (SBOG) in ontvangst en geeft een korte reactie. (12.00 - 12.30 uur; Huis der Provincie, Markt 11 in Arnhem) Gedeputeerde Marijke van Haaren is aanwezig bij het Symposium Voeding en Gezondheid dat wordt georganiseerd in het kader van de Food4You week in Wageningen. (19.30 - 22.00 uur, Wageningen UR in Wageningen)

Donderdag 4 oktober
Gedeputeerde Marijke van Haaren spreekt de deelnemers aan de slotconferentie van het project Food Innovation Network Europe (FINE) toe. FINE is een gezamenlijk project van een aantal food regio's uit Europa en gericht op het opbouwen van een netwerk van bedrijven en kennisinstellingen op Europese schaal. De afsluiting is onderdeel van de Food4You week in Wageningen. (9.00 - 9.30 uur; Cinemec, Laan der Verenigde Naties 150 in Ede) Gedeputeerde Marijke van Haaren is aanwezig bij de officiële opening van het Restaurant van de Toekomst. Het restaurant, ontwikkeld door de Wageningen UR, is een dagelijks opererend bedrijfsrestaurant waarin praktijkonderzoek wordt gedaan naar consumentengedrag en aspecten die dit gedrag beïnvloeden. Het project is mede met financiële steun van de provincie tot stand gekomen. (10.00 - 11.30 uur; Wageningen UR in Wageningen) Gedeputeerde Marijke van Haaren brengt samen met gedeputeerde Mobiliteit Job Klaassen van Overijssel een werkbezoek aan het Verkehrsverbund in Frankfurt (donderdagmiddag en vrijdagochtend) Gedeputeerde Hans Esmeijer verricht de opening van het Kulturhus De Kreek in Maasdriel. Het multifunctioneel centrum moet het sociaal en cultureel voorzieningenniveau blijvend op te krikken. (15.30 - 17.00 uur; Kerkdriel in gemeente Maasdriel) Gedeputeerde Annelies van der Kolk spreekt op de bijeenkomst van Bagger tot Beton. Recreatiegemeenschap Veluwe, provincie Gelderland, Megatrax Benelux en Trouw houden een bijeenkomst ter lancering van een wereldprimeur. Het betreft een proefproject om vervuilde slib (klasse 4) dat afkomstig is uit de oude IJsselloop om te zetten in de verharding voor een parkeerplaats. (14.00 - 16.30 uur)

Zaterdag 6 oktober 2007
De Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje houdt een openingstoespraak voor het Nationale Plattelandsparlement. Daarbij gaat hij onder meer in op de verhouding tussen provincie en rijk en op de vraag wat burgers van het nationale politici en de provincie mogen verwachten. Het tweede Nationale Plattelandsparlement is in de eerste plaats een debat tussen plattelandsbewoners en leden van de Tweede Kamer. Bewoners van het platteland hebben gesprekspunten aangedragen en nemen deel aan het debat. Het bouwt voort op de provinciale bijeenkomsten van provinciale Plattelandsparlementen. Zo krijgt het platteland allerlei nieuwe functies te vervullen, variërend van waterberging tot woningbouw en van natuurontwikkeling tot wegenaanleg. Hoe zorg je er dan voor dat het platteland zijn eigen karakter blijft behouden? (9.30 - 16.00 uur; Congrescentrum De Werelt, Westhofflaan 2 in Lunteren)

Maandag 8 oktober
Gedeputeerde Keereweer is aanwezig de bij jaarlijkse Waterschapsdag dat in het teken staat van het thema 'Duurzaamheid'. De waterschappen moeten de komende jaren hun bestaan opnieuw wegen. Waar liggen de prioriteiten? De discussie rond klimaatverandering zal ervoor zorgen dat er vaker verantwoording wordt verlangd. (10.00 - 14.00 uur; Agora Schouwburg Lelystad, Agorabaan 12 in Lelystad) Gedeputeerde Marijke van Haaren neemt op uitnodiging van het ministerie van Verkeer en Waterstaat deel aan een 4-daagse studiereis naar Hongkong en Singapore. Gedeputeerde Annelies van der Kolk is gast aan tafel in de Achterhoek. De Achterhoek staat bekend als een zeer gastvrij en mooi gedeelte van de Gelderland. De culinaire kwaliteit is echter minder bekend. Het Achterhoeks bureau voor het Toerisme wil hier meer bekendheid aan geven en lanceert een nieuwe brochure over speciale wildgerechten die door gerenommeerde restaurants in de Achterhoek worden geserveerd. (18.30 - 22.30 uur; Hotel Villa Ruimzicht in Doetinchem)

Woensdag 10 oktober
Gedeputeerde Theo Peters ontvangt gemeentebesturen en directies van woningcorporaties van de acht Gelderse Stedelijke Ontwikkelings (GSO)-steden voor een werkbezoek aan de Aanpakcentrale van Vivare in Arnhem. Gemeenten en corporaties zijn elkaars partners bij de aanpak van wijken in de Gelderse steden. Alleen door goed samen te werken kan wijkontwikkeling succesvol worden. (13.30 - 17.00 uur; Het Hoofdkwartier, Oude Kraan 72 in Arnhem)