Gemeente Bernheze


College wil overschot begroting 2008 teruggeven aan burgers

Het college van burgemeester en wethouders heeft tijdens de gemeenteraad van 27 september de begroting 2008 aangeboden. De begroting laat een positief resultaat zien. Deze zal, als het aan het college ligt, in zijn geheel worden gebruikt om de OZB tarieven te bevriezen op het niveau van 2007. In deze begroting zijn wensen en keuzes verwerkt die eerder dit jaar door de inwoners en gemeenteraad zijn aangedragen. Het college van burgemeester en wethouders stelt verder voor om in 2008 wederom een solidariteitsbijdrage van EUR 50,- per huishouden uit te keren.

In 2008 is er naast het bestaand beleid ruimte voor een aantal nieuwe beleidsvoornemens. In beide gevallen sluit de begroting 2008 aan bij de vier thema's uit het bestuursprogramma: leven, wonen werken en samenwerken.

Leven

We investeren in een veilige leefomgeving door verkeersmaatregelen met name in de kernen. Ook investeren we in vervoersmiddelen en materieel van de brandweer en in riolering en waterzuivering. Verder willen we in 2008 twee sportparken uitbreiden en automatische beregeningsinstallaties aanleggen.

Wonen

Komend jaar hopen we weer 160 woningen op te leveren en alle bestemmingsplannen te hebben geactualiseerd. We trekken extra geld uit voor onderwijshuisvesting en schoolmaatschappelijk werk. Via het programma `zorg voor jeugd' willen we de zorg voor jongeren beter coördineren, zodat alle betrokkenen bij de jeugdzorg beter samenwerken.

Werken

Nieuwe en bestaande bedrijventerreinen krijgen de komende jaren veel aandacht. Voor de werkgelegenheid is ook het toerisme van belang. Begin 2008 verschijnt de nota Recreatie en Toerisme. Tot slot krijgen de reconstructie en de inrichting van het buitengebied de nodige aandacht.

Samenwerken

We starten met een digitaal klantenpanel. In 2008 zal voor de eerste keer het project `Wegwijs in het gemeentehuis' met leerlingen van het VMBO plaatsvinden.

Behandeling van de begroting

De gemeenteraad behandelt de door het college van burgemeester en wethouders voorgelegde begroting op 8 november aanstaande.

U kunt de volledige bergoting hieronder downloaden.


* Programmabegroting 2008.pdf (1.07 MB)