Van Middelkoop naar Portugal

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop neemt vandaag en morgen (28 en 29 september) deel aan de halfjaarlijkse informele EU-vergadering in Evora (Portugal). Tijdens deze bijeenkomst zullen de EU-ministers van Defensie spreken over lopende en toekomstige EU-operaties, over de relatie tussen de EU andere internationale veiligheidsorganisaties zoals de Navo en de VN en over militaire capaciteitenversterking.

Er zal tijdens de vergadering aandacht worden besteed aan lopende militaire EVDB-missie in Bosnië-Herzegovina, die begin dit jaar is verkleind van 6000 naar 2000 militairen. Nederland neemt hier thans nog met 85 militairen aan deel. Ook zal worden gesproken over de beoogde civiele EVDB-missie in Kosovo, de civiele EVDB-missie in Afghanistan en over de mogelijkheden voor de ontplooiing van een EVDB-missie in Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek.

Naast missies staat de relatie tussen de EU en de Navo op de agenda. Het Portugese voorzitterschap wil trachten hier verbetering in te brengen. Tot slot zullen de ministers van Defensie door het Voorzitterschap worden geïnformeerd over de ontwikkelingen betreffende de Headline Goal 2010.

Noot voor redacties (