Nederlandse Tafeltennisbond


Posno ten onrechte failliet verklaard

28-09-2007

Bericht overgenomen van André Leblanc

Het zal je maar gebeuren als ondernemer. Correspondentie over een vordering van een leverancier belandt op het verkeerde adres, en na een aantal aanmaningen stapt die leverancier naar de rechter die jouw onderneming pardoes failliet verklaart. Het gebeurde Weertenaar Eddy Posno van de gelijknamige sportzaak Posno-Sport..

U hoeft zich overigens geen zorgen te maken hoor, het faillissement is inmiddels teruggedraaid, nadat Posno 'verzet' had ingesteld, zoals dat officieel heet. Gistermorgen vernietigde de rechter te Roermond het een week eerder uitgesproken faillissement weer.

Maar toch, bij Eddy Posno moet de schrik er even behoorlijk ingezeten hebben. "Te gek voor woorden dat dit in Nederland kan. Ik ben er ook best gepikeerd over. Mijn vrouw is in drie dagen tijd ook drie kilo afgevallen."

Posno verkaste onlangs van de Maasstraat naar de Stationsstraat, maar sommige poststukken, inclusief de aanmaningen van de leverancier, werden nog op het oude adres aan de Maasstraat bezorgd. Daar belandden ze tussen de reclamefolders en werden pas door Eddy Posno opgemerkt toen het al te laat was. Eén brief, de uitnodiging om voor de rechter te verschijnen in verband met de faillissementsaanvraag, werd wél op het nieuwe adres bezorgd, maar door een samenloop van omstandigheden kreeg Posno ook dat stuk niet onder ogen.

En zo kon het gebeuren dat Eddy Posno de uitnodiging kreeg om bij de curator te verschijnen terwijl hij niet eens wist dat hij failliet verklaard was.

"Ik dacht: dit is een grap. Voordat ik bij dat advocatenkantoor naar binnen ging, heb ik eerst gekeken of die naam van de curator wel op het bordje naast de deur stond."

Het faillissement werd aangevraagd door een Belgische leverancier, waar Posno al een hele tijd geen zaken meer mee doet, maar die wel nog 3800 euro tegoed had van Posno. De Weertenaar geeft toe dat er nog een rekening openstond, dat er sprake is van nalatigheid. Over de vordering was ook niet echt een geschil. Maar dat een rechter de faillissementsaanvraag vervolgens afdoet als een hamerstuk als je niet ter zitting verschijnt, kan er bij Posno niet in.