Gemeente Leeuwarden



Leeuwarden, 28 september 2007

Voorkeur college van b. en w. voor fietsbrug

Tijdens de informatiebijeenkomst van gisteravond over de komst van een fietsbrug of een tunnel bij het Oostergoplein heeft het college zijn voorkeur voor een fietsbrug uitgesproken. De aspecten sociale veiligheid, kosten en risico's, gebruikersgemak en de wens om het Oostergoplein als entree van de stad te accentueren zijn hierin zwaarwegende factoren.

Het Oostergoplein is het drukste plein in Leeuwarden, wat betreft fietsverkeer. Dagelijks passeren nu zo'n 2500 fietsers het plein. Door de komst van de nieuwe woonwijk, de Zuidlanden wordt de route nog belangrijker en daardoor nog drukker. Berekeningen geven een toename van het fietsverkeer aan. Naar verwachting zal het hier 3,5 - 4 keer zoo druk worden. Dit gaat ten koste van de doorstroom van het autoverkeer.

Tijdens de variantenstudie is een aantal belangrijke nadelen van de tunnel naar voren gekomen. Een tunnel gaat 3 meter diep, de Van Harinxmabrug is 5 meter hoog. In totaal moet er dan 8 meter geklommen worden. Dit is erg veel. Een tunnel brengt problemen met zich mee voor de sociale veiligheid. Een brug kost ¤ 9,9 mln, een tunnel ¤ 12,1 mln. Het nadeel va van een brug is de zichthinder die ontstaat voor een aantal direct omwonenden.

Op 22 oktober is de commissievergadering, waarna de gemeenteraad op 29 oktober een besluit neemt. Als de Raad instemt met de voorkeur van het college wordt een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor architecten. In het voorjaar van 2008 zijn de ontwerpen bekend en wordt het mooiste ontwerp gekozen. In 2009 zal begonnen worden met de aanleg van de gemaakte keuze.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden: 058- 233 4002.