Gemeente Abcoude


Gemeenteraad Abcoude unaniem voor grote variant herindeling

Tijdens de raadsvergadering op donderdagavond 27 september heeft de gemeenteraad van Abcoude het herindelingsvoorstel van de provincie voor het Vecht- en Plassengebied unaniem afgewezen. De gemeenteraad van Abcoude verzoekt de provincie met klem de gemeenten Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen en Loenen samen te voegen.

De provincie stelt voor twee nieuwe gemeenten te vormen: een Veenweidegemeente (Abcoude, De Ronde Venen en het grondgebied ten westen van de A2 (47000 inwoners)) en een Vechtgemeente (Loenen en Breukelen minus het grondgebied ten westen van de A2 (19000 inwoners)). Beide nieuwe gemeenten, maar met name de herindeling van Breukelen en Loenen, zijn in de ogen van de gemeente Abcoude niet toekomstbestendig (genoeg). Bovendien is er niet gekozen voor de beste oplossing voor de bestuurskrachtproblematiek, terwijl daarom juist de herindelingprocedure is gestart.

De gemeente Abcoude opteert voor een zo toekomstbestendig mogelijk model ofwel een nieuwe gemeente die de meest optimale bestuurskracht, robuustheid en duurzaamheid genereert. Een nieuwe gemeente die bestaat uit de samengevoegde gemeenten Abcoude, Breukelen, Loenen en De Ronde Venen biedt de beste waarborg om de bestuurlijke opgaven met betrekking tot het Groene Hart tot uitvoering te brengen en ook de overige belangen van Abcoude veilig te stellen.

Het voordeel van de samenvoeging van De Ronde Venen, Abcoude, Breukelen en Loenen (65.000 inwoners) is, dat er een krachtige Groenehartgemeente ontstaat, die de cultuurhistorische en landschappelijke waarden van het gebied optimaal kan behartigen en ook een stevige (onderhandelings)partner kan zijn richting Amsterdam, Utrecht en de provincie.

De uitdaging voor een dergelijke grote gemeente is om een goede vorm te vinden om dichtbij de kernen te blijven. Alle betrokken gemeenten bestaan nu al uit meerdere kernen, waardoor er ervaring is met kernenbeleid. Daarbij zal deze nieuwe gemeente zich gesteund weten door de vele actieve gemeenschappen binnen de gemeente.

Gemeente Abcoude kiest met deze grote variant voor bestuurskracht en sluit daarbij aan bij het rijksbeleid. Het kabinet ziet de gemeenten als de eerste overheid (rapport commissie van Aartsen) en wil meer taken en middelen naar de gemeenten overhevelen mits die gemeenten voldoende bestuurskracht hebben. De nadruk ligt dus op bestuurskracht en minder op draagvlak bij gemeentelijke herindelingen. Tot dusverre hebben Gedeputeerde Staten van Utrecht in het herindelingsontwerp meer de nadruk gelegd op draagvlak.