Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Advies: maak telefonisch stemmen mogelijk

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

Toegankelijkheid is een van de basisvoorwaarden voor vrije en betrouwbare verkiezingen. Dat schrijft de adviescommissie in zijn advies aan staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken over de verbetering van het verkiezingsproces. De commissie komt met vergaande aanbevelingen zoals de mogelijkheid om telefonisch te stemmen.

Rol gemeenten

Afgelopen donderdag is het rapport Stemmen met vertrouwen uitgekomen. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen met een beperking op niet al te grote afstand van hun huis kunnen stemmen. Zij moeten duidelijk op de oproepkaart kunnen zien welke stembureaus voor hen geschikt zijn. Daarnaast moet de invoering van een stemkaart het mogelijk maken, dat mensen met een beperking naar een stembureau van eigen keuze kunnen gaan. Verder pleit de commissie voor invoering van het telefonisch stemmen voor mensen met een beperking die vanwege een beperking echt aan huis gekluisterd zijn.

Inbreng CG-Raad

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad is erg blij met het voorliggende advies. Alle aanbevelingen van de CG-Raad en de betrokken organisaties zijn door de commissie overgenomen.

Nieuwe stemapparaten

De staatssecretaris heeft nu aangekondigd dat de huidige stemcomputers meteen worden afgeschaft. Nieuwe stemapparaten moeten worden ontwikkeld. De CG-Raad wil dat deze apparatuur ook door mensen met een beperking kan worden gebruikt. Voor de komende Europese Verkiezingen zullen - als tussenoplossing
- de rode potloden weer uit de kast worden gehaald. Stemmen via de telefoon zou dan al voor blinden mogelijk moeten zijn, vindt de CG-Raad.

Reactie kabinet

Het kabinet komt binnen twee maanden met een reactie op het advies. De CG-Raad roept de regering op om erop toe te zien dat gemeenten ook echt de toegankelijkheid van stembureaus verbeteren. Verandering van de kieswet zou daarvoor ook een mogelijkheid zijn.

Betrokken organisaties

De CG-Raad heeft bij het adviseren van de commissie Inrichting verkiezingsproces samengewerkt met de volgende organisaties: Viziris, de Taskforce Handicap en Samenleving, het Overleg Lichamelijk Gehandicapten Amstelland, de Stichting Gehandicapten Overleg Amsterdam, het Stedelijk Overleg Lichamelijk Gehandicapten Utrecht, de Landelijke Federatie van Belangenbehartigers Onderling Sterk en Dovenschap.

Het eindrapport van de commissie is te downloaden via: www.adviescommissieinrichtingverkiezingsproces.nl.

(Geplaatst: 28 september 2007)

---