KPMG


Groeiend aantal organisaties ziet voordelen van XBRL

28|09|07 - Vooral in de sector Financial services blijkt de kennis van XBRL groot. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG onder zo'n 900 bedrijven.

Steeds meer bedrijven en instellingen in Nederland zijn bekend met XBRL en onderkennen de voordelen van deze standaard. Dit blijkt uit eigen onderzoek van KPMG onder zo'n 900 bedrijven. De meerderheid van de organisaties geeft aan inmiddels kennis te hebben van deze open standaard en één op de vier instellingen beschikt zelfs over gevorderde kennis van XBRL.

Vooral in de sector Financial services blijkt de kennis van XBRL groot. Ruim 60% van de organisaties geeft aan redelijke kennis van XBRL te hebben. De kennis van XBRL concentreert zich met name in financiële functies. Slechts een beperkt deel van de controllers (35%) en financieel directeuren (42%) geeft aan kennis van XBRL te ontberen. Bij de algemeen directeuren is dit 61%.

De feitelijke toepassing van XBRL ligt in de private sector op 1% en in de publieke sector op 11%. In private sector verwacht 11% XBRL in de toekomst te gaan toepassen. In de publieke sector is dit 14%. Als belangrijkste voordelen van XBRL worden met afstand genoemd 'eenduidige rapportage' en 'efficiëntere gegevensinvoer'.

"XBRL maakt het door standaardisatie van informatiedefinities mogelijk om informatie tussen afdelingen en organisaties sneller, beter en goedkoper te delen", constateert Peter de Groot, partner bij KPMG Advisory. De Groot: "Bovendien zal deze informatiestandaard er toe leiden dat waardeketens veranderen, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe businessmodellen.

In een later stadium zal XBRL ook de integratie van partijen in de informatieketen bevorderen. Uiteindelijk kan in een aantal sectoren ook een herschikking van de waardeketen optreden en daarmee leiden tot een significant kostenvoordeel. Signalen uit onze adviespraktijk wijzen erop dat dit proces nu al is begonnen. In direct verband hiermee zien we ook dat het thema XBRL langzaam uit de IT-hoek wordt gehaald en op de strategische agenda staat."

Toch varieert de strategische impact van XBRL al naar gelang het type organisatie. De Groot: "Zo zal de impact bij een organisatie die sterk afhankelijk is van informatiestromen met derden groter zijn dan bij een organisatie die met veel minder informatiestromen te maken heeft. Binnen sommige branches heeft XBRL gevolgen voor het businessmodel en de strategie - zoals bij banken, informatieveredelende bedrijven, accountantskantoren - terwijl bij andere bedrijven het businessmodel niet of maar beperkt wordt beïnvloed.

Voorbeelden hiervan zijn banken die in de toekomst leningaanvragen met XBRL-gegevens krijgen en wereldwijd in een transparant speelveld op basis van die gegevens moeten concurreren met andere banken. Daarnaast zullen in de pensioenmarkt partijen opstaan die met behulp van XBRL een rol claimen in de informatiestroom in de driehoek intermediairs, verzekeringsmaatschappijen en salarisverwerkende bedrijven."

Het belang van een tijdige strategische evaluatie is volgens De Groot voor alle organisaties duidelijk. De Groot: "Organisaties die niet tijdig inspringen op XBRL lopen de kans dat ze de boot missen, bijvoorbeeld omdat ze hun businessmodel niet tijdig aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. De komende jaren vindt bovendien een versnelling plaats, niet alleen omdat XBRL een sterk concept is, maar vooral ook omdat er maatschappelijk gezien veel vraag ontstaat naar verdergaande standaardisatie."

Klik hier om het rapport met de belangrijkste onderzoeksresultaten te downloaden.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039.

© 2007 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.