Gemeente Hengelo

Groot spektakel op Centraal Station Twente

Hengelo haakt in op het evenement Mijn Openbaar Vervoer dat komend weekend plaats vindt op het Centraal Station. Er komt een speciaal ingericht treinstel waarin informatie wordt gegeven over de ontwikkeling van het stationsgebied en er rijdt een wegtrein door het centrum. Hengelo speelt als Centraal Station Twente een centrale rol in het evenement. Alle stoomtreinen die door Twente rijden op zaterdag en zondag, rijden via Hengelo en op en rond het station vinden de meeste activiteiten plaats.

Wegtrein Bello

Mijn OV is een initiatief van NS-medewerkers en de gezamenlijke vervoersbedrijven in Twente. Twentse machinisten, conducteurs en servicepersoneel wilden hun beleving van het Openbaar Vervoer, hun passie, delen met de inwoners van Twente. Locaties zijn de stations Hengelo, Almelo, Oldenzaal, Enschede en Delden. Het spektakel is leuk voor jong en oud. Kijk op www.mijnopenbaarvervoer.nl

Voor Hengelo een mooie gelegenheid om het publiek te informeren over de complete metamorfose die de stationsomgeving de komende jaren ondergaat. In de zomer is gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de eerste twee projecten: de bouw van popcentrum Metropool aan de zuidzijde van het station en de verbreding van de stationstunnel.

Treinstel op rangeertrein

Een grote videowall op het voormalige P+R-terrein aan de zuidzijde van het station verwelkomt de bezoekers met flitsende beelden van het nieuwe en oude station Hengelo. Vervolgens kunnen ze op het rangeerterrein het speciaal ingerichte Hart van Zuid treinstel bezichtigen. Er zullen doorlopend films en presentaties getoond worden en bezoekers kunnen er terecht met al hun vragen. Tevens is er de mogelijkheid om een nieuwe maquette van de stationsomgeving en het ROC te bekijken. Naast een expositie is er voor kinderen een leuke prijsvraag uitgezet. Ook is er een flyer gemaakt over over de geschiedenis en de toekomst van het stationsgebied. Het rangeerterrein is gratis toegankelijk. Voor het evenement zelf en het rijden met de stoomtreinen moet betaald worden (7,50 vanaf 12 jaar, kinderen van 4 t/m 11 jaar betalen het railrunnertarief van 2).

Wegtrein Bello

Op zaterdag 29 september rijdt wegtrein Bello vanaf het station door het centrum, langs de zaterdagmarkt, het horecaplein en langs het Beursplein, waarin het festival OostCultuur plaatsvindt. Op het horecaplein aan het Burgemeester Jansenplein bevindt zich treincafé De Blauwe Engel met een unieke foto-expositie van klassieke treinen. Meerijden met Bello is gratis!

Op zaterdag en zondag vindt in het Beursplein! en in de bibliotheek het festival OostCultuur plaats in het kader van Okart (oktober kunstmaand). Met exposities, workshops, muziek en eettentjes.