Socialistische Partij afdeling Oss

Meer grip op woonsituatie Polen

27-09-2007

SP STELT VRAGEN AAN COLLEGE VAN B. en W.

Oss, 26 september 2007-09-25

Aan het College van B&W van Oss

Vragen ex artikel 41:

In mei van dit jaar heeft de fractie van de SP vragen aan uw college gesteld over de huisvesting van, vooral Poolse, werknemers in Oss. De aanleiding was dat de regering heeft besloten om per 1 mei de grenzen te openen voor werknemers uit Oost -Europese landen die sinds 2004 EU-lid zijn. Het is onze indruk dat het aantal mensen uit deze landen die in Oss werkzaam zijn en wonen aan het toenemen is. De gemeente is verantwoordelijk voor de controle op goede huisvesting en handhaving als dat niet zo is.

De antwoorden die wij op onze vragen kregen verontrusten ons. Zo blijkt u niet echt de hoogte te zijn van de plekken waar deze werknemers gehuisvest zijn, hoeveel mensen er op een adres wonen en ook de controle op zaken als brandveiligheid is minimaal. Kortom, er is niet echt grip op de situatie.

Om meer grip op de situatie te krijgen geeft u aan dat er behoefte is aan regelgeving en beleid. Dit moet nog ontwikkeld worden. Mede gezien de recentelijke ontwikkelingen in Bernheze waar de gemeente onlangs twee keer op moest treden ivm illegale huisvesting en acuut brandgevaar en de actie die de gemeente Bernheze daarna ondernam hebben wij de volgende vragen;


1- Is het college met ons van mening dat er snel grip moet komen op deze situatie. Wanneer kunnen we voorstellen van u ontvangen?

2- Is de gemeente bereid om, net zoals de gemeente Bernheze heeft gedaan, een oproep te doen aan de verschillende uitzendbureaus die met buitenlandse seizoensarbeiders werken om informatie te verstrekken over geplande huisvesting van deze groep werknemers?
3- Bent u bereid om burgers die nachtopvang aanbieden op te roepen zich, voordat zij daartoe daadwerkelijk overgaan, te melden bij de gemeente zodat de brandweer vooraf kan adviseren?

Namens de fractie van de SP,
Wim van Dorst