Ministerie van Buitenlandse Zaken

Chemisch wapenverdrag tien jaar succes

28 sep 2007 | Het verdrag om chemische wapens uit te bannen, is een succes. Uitdagingen blijven echter bestaan. Volledige uitvoering van het verdrag is van groot belang voor de strijd tegen het terrorisme. Verhagen (r), Fopyga (m) en Ban Ki-moon (l)
Verhagen (r), Fopyga (m) en Ban Ki-moon (l)

Dat benadrukten de deelnemers aan een topconferentie donderdag 27 september in New York ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het Chemisch Wapenverdag. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) zat de conferentie voor, samen met zijn Poolse ambtgenoot Fopyga. VN-secretaris generaal Ban-Ki moon en ruim veertig ministers van Buitenlandse Zaken woonden de bijeenkomst bij.

In zijn openingstoespraak herdacht Verhagen de slachtoffers van chemische wapens en noemde hij het verdrag een inspirerend voorbeeld van ontwapening. Maar hij voegde toe dat de wereld wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. "Er moet gerichte aandacht zijn voor niet-statelijke actoren die menen dat ze niet aan deze afspraken zijn gebonden", aldus de minister.

Het verdrag is ondertekend door 182 landen en voorziet in de vernietiging van alle chemische munitie en grondstoffen. Dit geschiedt onder toezicht van de VN-organisatie voor het verbod op chemische wapens (OPCW). Noord-Korea en een aantal landen in het Midden-Oosten, waaronder Egypte, Syrië en Israel hebben het verdrag niet ondertekend. Irak en Libanon treffen inmiddels voorbereidingen voor toetreding. De OPCW is sinds 1997 gevestigd in Den Haag.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl