Nederlandse zussen zijn twee handen op een buik

28/09/2007 14:27



Capita B.V.



De band tussen Nederlandse zussen is heel sterk. Zo beschouwt tachtig procent van de Nederlandse vrouwen haar zus als vriendin of beste vriendin. Samen eten en winkelen zijn de twee favoriete bezigheden van zussen. Dit blijkt uit het Grand'Italia Sorelle Onderzoek onder 3000 sorelle, ofwel zussen in het Italiaans. Ook roddelen de bloedverwanten graag met elkaar over mannen en de liefde. Roddelen over iemands zus wordt echter door bijna alle zussen niet getolereerd.

De band tussen moeder en dochter, daar kan niemand tegen op. Maar de zussenband wint wel met ruim twaalf procent verschil van vaderliefde. Vaders zoals Robert ten Brink, die vijf dochters heeft, zouden zich daardoor wel eens buitengesloten kunnen voelen. Maar, schrale troost, de band met papa wordt door vrouwen wel als belangrijker bestempeld dan de relatie met vriendinnen.

De eerste kus van je zus?
Van een zus valt ook veel te leren, blijkt uit het onderzoek. Denk daarbij aan: hoe zet je het mooiste oogpotloodlijntje of welke lippenstift blijft het beste zitten? Roken is een van de meest voorkomende gewoontes die een vrouw van haar zus heeft afgekeken. Een klein clubje hele hechte zussen heeft elkaar zelfs leren zoenen.

Het kan natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn zijn in zussenland. Niets is menselijker dan jaloezie en dat is dan ook voldoende aanwezig bij sorelle. Vooral het uiterlijk van de ander is bij Nederlandse zussen reden voor afgunst. Zoals wanneer de ene zus de grote gok van vader heeft geerfd, terwijl de ander het subtiele wipneusje van moeder meekreeg.

Lief dagboek, mijn zus ...
Ook het karakter van de ander wordt met regelmaat met scheve ogen bekeken. Want hartstikke leuk hoor dat ze zo populair is op feestjes, maar wat is er nou eigenlijk zo bijzonder aan haar sprankelende, vrolijke en optimistische karakter? Overigens kunnen ze al die gevoelens maar beter niet in hun dagboek opschrijven, maar liefst een op de zes vrouwen heeft wel eens in het dagboek van haar zus gelezen en vijf procent zelfs meerdere keren.

Grand'Italia heeft als boegbeeld vier Italiaanse zussen. Deze zussen eten regelmatig samen en delen lief en leed tijdens hun etentjes. De Italiaanse pasta en pastasauzen fabrikant was daarom nieuwsgierig naar hoe het gesteld is met de Nederlandse zussenrelaties. In Italie hebben sorelle een sterke band en nu blijkt dus dat Nederlandse zussen minstens even hecht zijn als de Mediterrane vrouwen.





http://www.granditalia.nl/