VVD


28-9-2007

Gezonde Nederlanders betalen meer voor zorg

Gezonde Nederlanders die weinig gebruik maken van de zorg gaan meer betalen dan mensen die veel zorg nodig hebben.

Afgelopen week heeft de Tweede Kamer gedebatteerd met minister Klink van Volksgezondheid over de invoering van een eigen risico van 150 euro in de zorgverzekering.

Edith Schippers heeft aangegeven dat de VVD er niet mee akkoord kan gaan dat mensen die 150 euro per jaar aan zorg verbruiken die feitelijk zelf gaan betalen, terwijl mensen die ieder jaar opnieuw heel hoge zorgkosten hebben, worden gecompenseerd. `Dit is de omgekeerde wereld, een doorgeschoten solidariteit', aldus Schippers. Chronisch zieken met hoge zorgkosten hoeven niet meer premie te betalen dan gezonde mensen die weinig tot geen zorgkosten hebben, ze zijn voor een ruim pakket verzekerd en moeten door iedere zorgverzekeraar worden geaccepteerd. Daar heeft de VVD enorm haar best voor gedaan en voor deze solidariteit staan we ook. Maar dat mensen die hoge kosten maken, minder betalen dan mensen die lage kosten maken, schiet wel heel erg door. Compensatie komt ook niet uit de lucht vallen, maar moet worden opgebracht door anderen, bovenop de toch al veel te snel stijgende ziektekostenpremies!

Ook heeft de minister al aangegeven dat deze ingewikkelde eigen risicoregeling al volgend jaar drastisch wordt aangepast. In ieder geval zal het aantal mensen dat wordt gecompenseerd nog veel groter worden. Het debat gaat volgende week verder. De VVD zal tegen dit wetsvoorstel stemmen.