Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


seksualiteitshulpverlening

Extra geld voor seksualiteitshulpverlening

Nieuwsbericht, 28 september 2007
Een zoenend stelletje, op de rug gezien.

De ministerraad stelt 3,5 miljoen euro per jaar beschikbaar voor laagdrempelige eerstelijns seksualiteitshulpverlening voor jongeren.

Deze hulpverlening moet (latere) problemen op het gebied van seksualiteit voorkomen, zoals seksueel overdraagbare aandoeningen (soa), ongewenste zwangerschap en seksueel geweld.

Voor de bestaande voorzieningen op dit terrein bestond tot nu toe een beperkte financieringsregeling. De nieuwe regeling, die zich richt op jongeren tot en met 24 jaar, is een aanvulling op de zorg door huisarts en specialist.

GGD'en

Acht coördinerende GGD'en voeren de regeling uit. Zij ontwikkelen vanaf 1 januari 2008 een aanbod van seksualiteitshulpverlening voor jongeren in hun regio (een deel van de vroegere Rutgershulpverlening).

Het is de bedoeling dat er in elke regio minimaal één laagdrempelige voorziening komt waar jongeren kosteloos en anoniem terechtkunnen met vragen of problemen op het gebied van seksualiteit. Iedere regio krijgt een vast subsidiebedrag, aangevuld met een subsidie per consult.