European Union



Brussel, 25 september 2007

Concentraties: Commissie geeft toestemming voor Nutreco's geplande overname van BASF's divisie premixen voor diervoeding

De Europese Commissie heeft toestemming gegeven voor de plannen van het Nederlandse Nutreco om de divisie premixen voor diervoeding van het Duitse BASF AG over te nemen. Na toetsing aan de EU-concentratieverordening kwam de Commissie tot de conclusie dat de transactie de daadwerkelijke mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) (of een wezenlijk deel daarvan) niet significant zal belemmeren.

BASF is een van de leidende ondernemingen in de chemische industrie. Haar portfolio strekt zich uit van chemie, kunststoffen, veredelingsproducten, gewasbescherming, fijnchemie tot olie en gas. In het kader van de herstructurering van haar divisie Fijnchemie trekt BASF zich terug uit de productie van premixen voor diervoeding.

Premixen zijn mixen of mengsels van vitaminen en voederadditieven die in diervoeding worden gebruikt.

Nutreco is van de grootste producenten ter wereld van premixen voor diervoeding. De onderneming is ook actief in de sector mengvoeder, visvoer en vleesverwerking. Mengvoer is het voeder dat uiteindelijk aan dieren wordt gevoerd. Het bestaat uit een energie- of proteïnebron zoals granen of soja, aangevuld met een bepaald percentage premix.

Nutreco wil BASF's premix-vestigingen in acht landen overnemen: Italië, Polen en het Verenigd Koninkrijk in Europa, plus de vestigingen in de VS, Mexico, Guatemala, Indonesië en China. Nutreco neemt BASF's premix-belangen in Frankrijk of Spanje niet over. Ook BASF's upstream-productie van vitaminen en voederadditieven blijven buiten de operatie.

De geplande transactie zal Nutreco's positie als een van de grote Europese producenten van premixen versterken, maar het onderzoek van de Commissie leerde dat de markt concurrerend blijft, met een voldoende aantal alternatieve leveranciers. Deze vaststelling geldt ook voor het Verenigd Koninkrijk waar de fusieonderneming een betrekkelijk hoog marktaandeel heeft.

BASF behoudt haar productie van vitaminen en voederadditieven. De Commissie oordeelde echter dat de geplande operatie evenmin een impact heeft op de toegang van concurrenten tot deze grondstoffen.

Meer informatie is te vinden op: http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m92.html#m_46 17