Gemeente Arnhem

Schroeven zaten op foute plaats (28-09-0-7)
Onderzoek ongeval instorten galerij studentenwoningen Arnhem

De galerij aan de studentenwoning Marsdiep 49 in Arnhem is zondagavond deels ingestort, doordat de schroeven van de draagconstructie op de foute plaats waren ingedraaid. Daardoor had de galerij onvoldoende steun. De 11 tot 12 centimeter lange schroeven zijn indertijd door een draagbalk (tegen de gevel) en door de gevelplaten geboord, maar zaten niet in - maar aan de onderkant van de houten richel daarachter. De schroeven zaten dus iets te laag, waardoor de galerij (behalve op de staande draagkolommen) via de gevelbalk alleen steunde en vastzat aan de één centimeter dikke gevelplaat. Daardoor was de galerij niet bestand tegen het gewicht van de ongeveer 15 personen, die er zondagavond op stonden. De galerijen van alle vijf woongebouwen ter plekke zijn inmiddels gestut.

De toedracht van het ongeval blijkt uit het bouwtechnisch onderzoek, dat de gemeente Arnhem vrijdag 28 september heeft uitgebracht. Bij het ongeval zijn zes studenten gewond geraakt; vijf van hen konden na onderzoek het ziekenhuis spoedig verlaten, één student heeft een gebroken rugwervel en is inmiddels ook uit het ziekenhuis ontslagen.

Omdat het hier gaat om een standaardtype woonunits (COA-asielzoekerswoningen), die op veel plaatsen in Nederland zijn gebouwd, heeft de gemeente Arnhem bij het verlenen van de bouwvergunning de standaardbeschrijving en -eisen gehanteerd. Vanwege de standaardopbouw is tijdens de bouw éénmalig gecontroleerd op constructietechnische aspecten. De montagefout die tijdens de bouw is gemaakt, zou mogelijk alleen zijn ontdekt als de gemeente juist op dat moment gecontroleerd had.

De gemeente heeft de eigenaar opgedragen een onafhankelijke expert een plan te laten maken voor een veilige galerijconstructie. Totdat die geplaatst wordt, blijft de tijdelijke draagconstructie voor de galerijen staan. Met uitzondering van de getroffen woning worden de woningen aan de betreffende galerij intussen weer bewoond, nadat donderdag een tweede vluchttrap is geplaatst.

191370 bytes Klik hier voor de bijlage