Politie Limburg-Noord

Vernielde flitspaal op Maalbroek


Datum: 28-09-2007
Tijd bericht: 13:45
Plaats: Maalbroek

Onbekenden hebben afgelopen nacht kans gezien de digitale veiligheidspaal op Maalbroek om te duwen. De paal staat langs de N 280 en is op verzoek van de bewoners ingezet om de verkeersveiligheid te verhogen. De politie doet onderzoek naar de dader van de vernieling en roept getuigen op die iets kunnen vertellen over het gebeuren.

De melding van de vernielde paal kwam vrijdagmorgen binnen bij het Verkeershandhavingsteam. De paal is eigendom van het landelijk Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) en wordt beheerd door het Verkeershandhavingsteam. De schade is nog diezelfde morgen geïnventariseerd en er is onmiddellijk opdracht gegeven deze te herstellen.

In het afgelopen jaar is op de N280 in Maalbroek, op verzoek van de bewoners, door de wegbeheerder flink geïnvesteerd in aanpassingen om de situatie veiliger te maken. Deze weg wordt druk bereden door doorgaand verkeer van en naar Duitsland. Het was voor de bewoners van Maalbroek bijna onmogelijk om de weg over te steken. Vooral de schooljeugd liep gevaar op door de snelheid van de passerende voertuigen. Om die reden is bij de wegbeheerder, de gemeente en de politie aangedrongen op maatregelen.

Er werden 50 km-borden geplaatst en de belijning om de weg werd aangepast om deze veiliger te maken. Ter controle van de snelheid is een flitspaal geplaatst. Deze veiligheidspaal is een digitale uitvoering, zoals er in de toekomst alleen nog maar zullen worden geplaatst. Gedurende de tijd dat deze heeft gefunctioneerd, is duidelijk geworden dat het verkeer zich maar met mate houdt aan de terplaatse aangegeven snelheid. Uit de korte tijd dat de paal zijn werk deed, bleek duidelijk dat de klachten van de bewoners over het te snel rijdende verkeer terecht waren.

De weggebruiker kan er rekening mee houden dat er voor zijn eigen veiligheid gelet wordt op zijn snelheid. Want met name op de doorgaande routes in de regio Midden en Noord Limburg is snelheid vaak een factor als het gaat om ernstige letselongevallen of aanrijdingen met dodelijke afloop. Naast de in werking zijnde flitspalen, wordt er ook dagelijks op snelheid gecontroleerd door het team verkeersassistenten van het VHT, rijden motoragenten met laserguns en staan door de hele regio heen radarwagens langs de wegen. Ook heeft het VHT een videosurveillancewagen die dagelijks wordt ingezet om extreme verkeersovertreders te confronteren met hun weggedrag.