Abbotts HUMIRA(R) (adalimumab) geëerd met prestigieuze Galen Prijs voor innovatie in de patiëntenzorg

28/09/2007 20:25
PR Newswire



ABBOTT PARK, Illinois, September 28 /PRNewswire/ --
- Prix Galien USA benoemd HUMIRA tot beste biotechnologisch product

Abbott (NYSE: ABT), marktleider in de behandeling van auto-immune ziekten, heeft de 2007 Galen Prijs ontvangen voor beste biotechnologisch product te weten HUMIRA(R) (adalimumab), het eerste volledige humane monoklonale antilichaam. HUMIRA is goedgekeurd voor de behandeling van matige tot zware reumatoïde artritis, psoriatische artritis, de ziekte van Bechterew (reuma in de ruggengraat) en de ziekte van Crohn in een matige tot zware vorm. De Galen Prijs, die vergelijkbaar is met de Nobelprijs en door Prix Galien USA uitgereikt wordt, is een van de hoogste onderscheidingen binnen de farmaceutische en biochemische industrie. Het erkent medisch en wetenschappelijk onderzoek en innovatie.

Dit is het eerste jaar waarin de prijs, in 1970 door Frankrijk ingevoerd en erkent wordt als een internationaal onderzoeksprijs, specifiek uitgebreid is met de erkenning van wetenschappelijk onderzoek van Amerikaanse farmaceutische en biotechnologische bedrijven. Abbott won in 1999 de prestigieuze Prix Galien international prijs voor de ontwikkeling van de eerste protease (enzym) remstoffen voor de behandeling van HIV.

"Abbott is zeer vereerd om een van de Galen prijsontvangers te zijn, daar het onze activiteiten in het ontdekken en ontwikkelen van innovatieve behandelingen van immunologische ziektes erkent," aldus John Leonard, M.D., vice president, Global Medical en Scientific Affairs, Abbott. "HUMIRA is een belangrijke behandelingsoptie geworden voor vele patiënten die met deze ziektes kampen."

HUMIRA lijkt op de antilichamen die normaal in het lichaam te vinden zijn en werkt door het specifiek blokkeren van het Anti-Tumor necrosis factor alpha (TNF-alpha), een proteïne dat bij overvloedig gebruik een centrale rol speelt bij ontstekingsreacties van auto-immune ziektes. HUMIRA is een volledige humaan zelfwerkende biologisch product en 190.000 patiënten wereldwijd worden er op dit moment mee behandeld.

"HUMIRA staat voor jarenlange toewijding aan ontwikkeling, wat deel uitmaakt van onze verplichting om de menselijke toestand te verbeteren," aldus Jochen Salfeld, Ph.D., divisie vice president, Biologics Research, Abbott Bioresearch Center, die een bijdragende rol speelde bij de ontwikkeling van HUMIRA. "Wij geloven dat HUMIRA de potentie heeft om ook effectief te zijn in andere ziektes die aanzienlijke behoeftes hebben waaraan nog niet voldaan is en wij blijven ons bezig houden met onderzoeken in de hoop dat we de pijn van patiënten wereldwijd kunnen verzachten."

Over Prix Galien USA
Opgericht in 1970 door de Franse chemicus Roland Mehl ter erkenning van de onmiskenbare medische verrichtingen, is de prijs, vernoemd naar galen de Griekse vader der medicijnen en farmacie, uitgegroeid tot Europa's vooraanstaand eerbewijs voor prestaties op het gebied van medisch onderzoek en ontwikkeling en wordt vergeleken met de Nobelprijs. Met de toevoeging van de Amerikaanse prijs, wordt Prix Galien nu in 11 landen doorgevoerd. Samenhangend met de traditie van zijn oprichters, moeten nationale juryleden nu bestaan uit topwetenschappers die omstreden zijn voor wat betreft hun klinische prestaties en de capaciteit om vooruitstrevende medicijnen te kunnen evalueren.

Belangrijke veiligheidsinformatie over HUMIRA
Ernstige infecties, bloedvergiftiging, tuberculose (TB) en opportunistische infecties alsook met fatale gevolgen, zijn gemeld bij het gebruik van TNF-remmers waaronder HUMIRA. Vele van deze ernstige infecties deden zich voor bij patiënten die tevens andere immunosuppressieve middelen innamen, naast hun onderliggende ziekte, wat infecties zou kunnen beïnvloeden. Ook zijn er gevallen van infecties bekend bij patiënten die alleen HUMIRA gebruiken. Behandeling van HUMIRA dient niet bij patiënten toegepast te worden die actieve infecties hebben. TNF-remmers, waaronder HUMIRA, werden geassocieerd met de reactivering van hepatitis B (HBV) bij patiënten die chronische dragers van deze ziekte zijn. In sommige gevallen met dodelijke afloop. Patiënten die een risico lopen op een HBV infectie, dienen alvorens het toedienen van HUMIRA, medisch onderzocht te worden op de mogelijke aanwezigheid van de HBV infectie. De combinatie van HUMIRA en anakinra wordt niet aangeraden en patiënten die HUMIRA gebruiken mogen geen vaccinaties krijgen.

Er zijn meer gevallen van kwaadaardige aandoeningen waargenomen, bij patiënten die een TNF-remmer, waaronder HUMIRA, toegediend kregen, in vergelijking tot gecontroleerde patiënten tijdens klinische onderzoeken. Deze kwaadaardige aandoeningen, naast lymfoma en non-melanoma huidkanker, waren voor ons gelijk, voor wat betreft type en aantal, aan wat we verwachtten onder de algemene bevolking.

Er was ongeveer een samenvoegingtoename van 3,5 van lymfoma in de gecombineerde gecontroleerde en ongecontroleerde openlabel delen van klinische onderzoeken van HUMIRA. De potentiële rol van TNF-remmende therapie bij de ontwikkeling van kwaadaardige aandoening is niet bekend. TNF-remmers, waaronder HUMIRA, zijn in verband gebracht met zeldzame gevallen van demyeliniserende ziekten en ernstige allergische reacties. Minder vaak zijn er bij het gebruik van TNF-remmers, meldingen gedaan van ernstige bloedaandoeningen.

Toenemende congestieve hartfalen (CHF) zijn geobserveerd met het gebruik van TNF-remmers, waaronder HUMIRA, en er is een nieuw symptoom van CHF bekend in combinatie met TNF-remmers. Behandeling met HUMIRA kan leiden tot vorming van autoantilichamen en in zeldzame gevallen tot de ontwikkeling van een lupusachtig syndroom.

De meest voorkomende bijwerkingen die tijdens de placebogecontroleerde klinische onderzoeken naar voren zijn gekomen bij volwassenen met reumatoïde artritis (HUMIRA vs. placebo) waren reacties op de plaats van injectie (20 procent vs. 14 procent), infecties aan de bovenste luchtwegen (17 procent vs. 13 procent), pijn op de plaats van de injectie (12 procent vs. 12 procent), hoofdpijn (12 procent vs. 8 procent), uitslag (12 procent vs. 6 procent) en bijholteontstekingen (11 procent vs. 9 procent). Het aantal stopzettingen van de behandeling door bijwerkingen waren bij HUMIRA 7 procent en 4 procent bij placebo. Zoals bij iedere behandeling, dienen de voordelen en risico's van HUMIRA zorgvuldig afgewogen te worden alvorens met de behandeling te starten.

Bij de HUMIRA klinische onderzoeken naar de ziekte van Bechterew, psoriatische artritis en de ziekte van Crohn, was het veiligheidsprofiel voor volwassen patiënten die met HUMIRA behandeld waren identiek aan het veiligheidsprofiel bij volwassen patiënten met reumatoïde artritis.

Over HUMIRA
In de Verenigd Staten, is HUMIRA goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) (Gezondheidsdienst) ten behoeve van het reduceren van verschijnselen en symptomen, waaronder grote klinische response, het onderdrukken van progressieve of structurele schade en het verbeteren van de fysieke functies bij volwassen patiënten met matige tot ernstige actieve reumatoïde artritis.

HUMIRA wordt voorgeschreven ten behoeve van het reduceren van verschijnselen en symptomen van actieve reumatoïde artritis, het onderdrukken van progressieve of structurele schade en het verbeteren van de fysieke functies bij patiënten met psoriatische artritis. HUMIRA kan los gebruikt worden of in combinatie met Methotrexaat of reumaremmers (DMARDs)

HUMIRA is tevens goedgekeurd voor het reduceren van verschijnselen en symptomen bij patiënten met actieve ziekte van Bechterew.

Eerder dit jaar, werd HUMIRA goedgekeurd voor het reduceren van verschijnselen en symptomen en het in stand houden van klinische remissie onder volwassenen met matige tot ernstige actieve ziekte van Crohn die onvoldoende response hadden op conventionele therapie, alsmede voor het reduceren van verschijnselen en symptomen het in stand houden van klinische remissie onder deze patiënten als zij tevens geen response meer hebben of een intolerantie van Infliximab ondervinden.

Klinische onderzoeken houden zich thans bezig met de evaluatie van de potentie van HUMIRA bij andere immuun gerelateerde ziektes.

Abbotts toewijding aan immunologie
Abbott richt zich op het ontdekken en ontwikkelen van innovatieve behandelingen van immunologische ziektes. De Abbott Bioresearch Center, opgericht in 1989 in Worcester, Mass., Verenigde Staten, is een ontdekkings- en algemeen onderzoeksfaciliteit van wereldklasse en richt zich op biologische behandelingen. Abbott Biotechnology Limited, waarvan de deuren eerder dit jaar open gingen in Barceloneta, Puerto Rico, de Verenigde Staten, is de hoofdproductiefaciliteit voor Abbotts anti-TNF behandeling en is een van 's werelds grootste centra's voor de productie van monoklonale antilichamen.

Meer informatie over HUMIRA, waaronder volledige voorschriftinformatie is beschikbaar op full de website http://www.HUMIRA.com of binnen de Verenigde Staten te bellen naar Abbott medische informatie op +1-800-633-9110.

Over Abbott
Abbott is een wereldwijd, omvangrijk bedrijf op het gebied van gezondheidszorg dat zich toewijdt aan ontdekkingen, ontwikkeling, fabricage en marketing van farmaceutische en medische producten, waaronder voeding, apparatuur en diagnostische producten. Het bedrijf heeft meer dan 65.000 arbeidskrachten en het brengt zijn producten in meer dan 130 landen op de markt.

De persberichten en overige informatie van Abbott kunt u terugvinden op de website van het bedrijf, op http://www.abbott.com.

Website: http://www.abbott.com

Media binnen de V.S., Liz Shea, +1-847-935-2211, of internationale media, Tracy Sorrentino, +1-847-937-8712, of Financieel, John Thomas, +1-847-938-2655, alles over Abbott