Ingezonden persbericht


Aan de redactie Alkmaar, 18 september 2007

P E R S B E R I C H T

Nederlands Kampioenschap stayeren beloofd een spannende finale

Na een rustige stayersperiode zijn de rolrijders weer volop bezig zich voor te bereiden op het Nederlands Kampioenschap stayeren in het Sportpaleis Alkmaar. Deze wordt verreden op vrijdag 28 september, start 18:30. De dertien stayers die zich hebben ingeschreven maken maximaal gebruik van de beschikbare trainingsuren.

Het NK is zeker niet 'verworden tot een onderonsje van wat hobbyisten' zoals het blad Wielerrevue vorig jaar ten onrechte heeft gemeld. Want het is een selectie voor het Europees kampioenschap in eigen huis. En wie wil niet behoren tot de drie vertegenwoordigers van het organiserend eigen land met serieuze uitzichten op een podiumplaats. Of wellicht de Europese titel. Maar ook de echte hobbyisten zoals de gebroeders Tim en Paul Preijer, Mark Konijnenberg, Leo Adegeest, debutant Klaas van 't Veer en Wout Cevat, de oudste van dienst, zullen er alles voor doen om bij de acht finalisten te behoren van het NK. Het ziet er naar uit dat de podiumbestijgers deelnemen aan het Europees Kampioenschap in hetzelfde Sportpaleis op vrijdag 19 oktober.

Het programma voor 28 september:

18.30 2 series over 80 ronden (20 km) eerste vier aankomenden gaan naar de grote finale. 19.20 Omlijstingsprogramma
20.20 Pauze
20.40 Kleine finale voor de plaatsen 9 t/m 16 80 ronden 21.10 Finale om het kampioenschap stayeren van Nederland 2007 met 8 deelnemers 22.20 Huldiging

Toegangsprijs: ¤ 7,50. Kinderen t/m 14 jaar ¤ 2,50 Kaarten zijn te verkrijgen bij Sportpaleis Alkmaar

Deelnemers

Reinier Honig (Zaandam) titelverdediger - Sam Mooij (Heerhugowaard) Tim van der Zanden (Den Haag) - Cees Stam (Koog aan de Zaan) Patrick Kops (Heiloo) - Willem Fack (Wilnis)
Raymond Rol (Alkmaar) - Bruno Walrave (Loenen aan de Vecht) Patrick Besteman (Heerhugowaard) - René Kos (Zuid Scharwoude) Ronald Schür (Zaandam) - Dick de Haas (Berkhout)
Iwan Neijzing (Krommenie) - Jan Jonker (Amsterdam) Tim Preijer (Andijk) - Bert Preijer (Bovenkarspel) Mark Konijnenberg (Schoorl) - Uwe Smit (Julianadorp) Paul Preijer (Enkhuizen) - Peter Steijn (Ermelo)
Leo Adegeest (Woerden) - Jerry Arentsen (Harderwijk) Wout Cevat (Hensbroek) - Uwe Smit (Julianadorp)
Klaas van 't Veer (Krommenie) - Jerry Arentsen (Harderwijk)

Wordt het 1 1 1, 3 2 1, 2 3 1, 4 4 1 of 0 0 1

Dit zijn geen toto uitslagen, maar de resultaten van de twee afgelopen jaren en de mogelijke uitslag van het komende NK stayeren 2007. Hieronder een vooruitblik op de mogelijke podiumgangers.

1 1 1 Reinier Honig

De regerend kampioen van Nederland Reinier Honig wil de kampioenstrui wel voor de derde achtereenvolgende keer aantrekken. Zijn titel leverde hem eervolle uitnodigingen op voor de winterbanen. En liet daar zien, dat er ernstig rekening met hem moet worden gehouden. Het zomerseizoen was hij uitsluitend op de weg te vinden. Conditioneel is hij er klaar voor. Maar op zijn trainingsschema staat het achter de motor van gangmaker Sam Mooij rijden weer ingevuld.

3 2 1 Tim van der Zanden

De in Den Haag residerende Poeldijker Tim van der Zanden wil zijn collectie stayermedailles van brons en zilver graag uitbreiden met het gouden model. Uiteraard vindt hij dat hem daarbij de roodwitblauwe tricot niet misstaat. Tim heeft al weer enige wedstrijden achter de motor gereden. Opvallend daarbij was zijn zesde plaats in Solingen. Niet dat het resultaat belangrijk was, maar wel de aanvallende manier van rijden. De samenwerkende Duitse stayerstop kregen allen rondenlang een gezellige plaats boven Tim in de volle wind aangeboden. Resultaat een uitnodiging voor 16 september in Forst en 23 september in Nürnberg. Daarbij heeft Tim het geluk het komende seizoen aan zijn zijde, want zijn gangmaker oud-wereldkampioen Cees Stam is sinds 1 september met pensioen.

2 3 1 Patrick Kops

Stoppen is het woord dat Patrick Kops uit zijn woordenboek heeft geschrapt. De kampioen van 2003. Stond in de afgelopen jaren wel op het podium, maar de hoogste trede was niet bereikbaar. Kops die naast het wielrennen, overdag ook nog een aannemersbedrijf leidt en dus ook 's-avonds nog op pad is om voor omzet te zorgen wil op zijn thuisbaan nog steeds vlammen. Een optreden bij het EK in Alkmaar ziet hij als een hoogtepunt van zijn lange wielercarrière. En er zijn de komende jaren 3 EK's gepland op zijn thuisbaan. Samen met zijn gangmaker Willem Fack, die het woord HO niet goed verstaat, staat hij garant voor aanvallend rijden tot de laatste meter.

4 4 1 Raymond Rol

De kampioen van 2004 moet het alweer 2 jaar zonder bloemen doen bij het Nederlands kampioenschap. Het ontbreekt Raymond Rol niet aan ambitie. Vorig jaar weerhield een nekblessure hem van een podiumplaats. Naast een drukke baan is hij ook nog veel organisatorisch in de weer met de succesvolle Ruiter Dakkapellen formatie. Een prestatie waar Rol best trots op mag zijn. Samen met zijn gangmaker Bruno Walrave wil hij naar het EK. Dus zal het duo meegaan voor de hoogste drie ereplaatsen.

0 0 1 Patrick Besteman

Vanuit het niets naar Nederlands kampioen lijkt een onhaalbare kaart. Maar Patrick Besteman uit Heerhugowaard is binnen een jaar gegroeid van meerijder tot medestrijder. De oud-topamateur heeft zijn oude stiel weer volledig opgepakt. Overdag in de weer met zijn glasbedrijf, maar tussendoor ook te vinden op baan. In oud-wereldkampioen René Kos heeft hij dan wel geen ervaren gangmaker maar wel één die weet hoe het wonen achter een motor is. En die expertise kan wel eens doorslaggevend zijn. Vorig jaar viel Besteman, op het laatste moment, zonder succes in bij het EK in Forst en dan zou het wel heel mooi zijn om in eigen huis medestrijder bij het EK te zijn.

Uiteraard kent het NK nog meer deelnemers die een finaleplaats absoluut ambiëren. Zoals Iwan Neijzing in de jaren 90 vierde bij het NK en nog vol ambities. Hij wordt gegangmaakt door Jan Jonker inmiddels de oudste actieve gangmaker ter wereld. En niet te vergeten Ronald Schür, de politieman in opleiding, stond dit jaar enige malen op de hoogste trede van het ereschavot bij wegwedstrijden..

Noot voor de redactie /