Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 28 september 2007

Ambitieus innovatieprogramma voor de voertuigindustrie goedgekeurd

De Vlaamse Regering keurde vandaag een ambitieus innovatieprogramma voor de voertuigindustrie in Vlaanderen goed. Het programma, dat de naam Flanders' DRIVE II mee kreeg, komt er op initiatief van Vlaams minister van Economie en Innovatie Fientje MOERMAN. De minister maakt de komende vier jaar 28.803.000 euro vrij voor Flanders' DRIVE II. Bij het programma zijn 65 onderzoekers betrokken.

Flanders' DRIVE II staat voor vernieuwing in de Vlaamse voertuigindustrie. Het innovatieprogramma wil verder gaan dan productie en assemblage; er moet ook worden nagedacht over het product en het productieproces.

De focus van Flanders' DRIVE II ligt op vier domeinen:

manufacturing (assemblage en productie)

lichtgewichtmaterialen (die zorgen voor minder verbruik en dus CO2-vriendelijker zijn)

actieve veiligheidssystemen

schone aandrijftechnologieën

De uitbouw van deze vier kerncompetenties versterkt het innovatieve karakter van de voertuigindustrie in Vlaanderen en vergroot de concurrentiekracht van onze bedrijven op de wereldmarkt.

Met deze nieuwe financiële impuls wil de minister Flanders' DRIVE als competentiecentrum naar het internationale niveau tillen. De nieuwe middelen bieden Flanders' DRIVE de kans om de samenwerking met andere regio's die een sterke voertuigindustrie hebben, verder uit te bouwen.

Bovendien zal er via onderzoek in de vier bovenvermelde domeinen ook een nauwe samenwerking komen tussen industrie en onderzoeksinstellingen. De invulling gebeurt projectmatig en is gebaseerd op businesscases die door de industrie in samenwerking met Flanders' DRIVE, Agoria Vlaanderen en met ondersteuning van het Instituut voor Wetenschap en Technologie (IWT) zijn uitgewerkt. Flanders' DRIVE is de afgelopen jaren met meer dan 160 leden uitgegroeid tot hét innovatieplatform voor de voertuigindustrie in Vlaanderen.

Minister Fientje Moerman lanceert het nieuwe innovatieprogramma voor de voertuigindustrie op woensdag 3 oktober 2007, tijdens de viering van 6 jaar Flanders' DRIVE bij Van Hool in Lier.

www.flandersdrive.be (http://www.flandersdrive.be/)

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Frank Beckx, woordvoerder van minister Moerman Tel: 02 552 61 10
GSM: 0476 80 94 74
Email: persdienst.moerman@vlaanderen.be