Gemeente Hengelo

Open dag bij brandweer en politie

Zaterdag 29 september van 11.00 tot 16.00 uur organiseren brandweer, politie en gemeente een open dag en veiligheidsmarkt. Er is gekozen voor een integrale aanpak waarbij u een kijkje in de keuken kunt nemen van de verschillende organisaties die zich inzetten voor veiligheid. Dit jaar wordt de open dag gehouden op post Noord aan de Torenlaan in Hengelo, in verband met het 10 jarig bestaan van deze post.

Veiligheidsmarkt

In de brandweerkazerne wordt een veiligheidsmarkt georganiseerd waaraan een bijdrage wordt geleverd door de instellingen: Tactus, EHBO, Nederlandse Brandwonden Stichting, Halt, Artikel 1, Carint, Bureau Slachtofferhulp Hengelo, Het Rode Kruis, De dierenambulance Hengelo, Stichting Humanitas Onderdak Hengelo, Hengelos Inbraak Preventie Team, Mee Twente, Vrouwenopvang Overijssel, Stichting Twente Hart Safe, Politie, Brandweer en Gemeente Hengelo.

Brandweer

De brandweer organiseert in de brandweerkazerne een demonstratie hulpverlening. Met behulp van de nieuwe Mobiele Data Terminal wordt een ongeval met een beknelling opgelost. Door dit systeem weten de brandweermensen waar bijvoorbeeld de airbags zitten in autos en op welke brandstof de auto rijdt, dat is van belang in verband met brandgevaar. Met behulp van deze Mobiele Data terminal gaat de brandweer steeds veiliger werken. In de brandweerkazerne is ook een tentoonstelling te zien van Stichting Historie Brandweer Hengelo met aandacht voor 10 jaar post Noord.

Demonstraties

Op het kazerneterrein laat de brandweer de hele dag door diverse demonstraties zien. Het duikteam laat zien hoe slachtoffers uit het water worden geborgen en met welke materialen ze werken. Daarnaast worden er demonstraties autobranden gegeven.
Naast brandbestrijding is er ook aandacht voor ongevalsbestrijding gevaarlijke stoffen. Brandweerlieden ruimen in beschermende kleding en met speciaal materiaal een giftige stof op. Brandweer Hengelo heeft voor deze dag de Duitse collegas van het 'technisches hilfswerk' uitgenodigd. Zij zijn gespecialiseerd in grootschalige hulpverlening en instortingen. Met speciale sonarapparatuur en speurhonden demonstreren zij hun werkzaamheden.
Kinderen kunnen tijdens de open dag zelf een brandje blussen. Uiteraard zijn er ook verschillende brandweervoertuigen te bewonderen, waaronder het schuimblusvoertuig van brandweer Enschede.

Op de open dag wordt ook alvast vooruit gekeken op de brandpreventieweken in oktober. Aan de hand van een prijsvraag geeft de brandweer 10 rookmelders weg die maar liefst 10 jaar mee gaan. Om mee te doen gaat u tijdens de open dag naar de brandpreventiestand die u kunt vinden in de brandweerkazerne.

Kijk voor meer informatie op www.brandweerhengelo-borne.nl

Politie

Bij de opening van de post in 1997 landde een politiehelikopter voor de brandweerkazerne en het politiebureau. 10 jaar later gebeurt dit opnieuw. Om 11.00 uur kan het publiek de helikopter bewonderen. Ook komt het biketeam in actie bij autobranden en de technische recherche gaat onderzoek doen naar deze branden. Ook zijn er informatiestands en verschillende voertuigen te bewonderen, zoals een ME-bus en een politiemotor.