Gemeente Rotterdam

Het Gemeentearchief Rotterdam verwerft op vrijdag 29 september officieel 14 uur amateurfilms over de radicale homobeweging uit de jaren zeventig en tachtig. De Rotterdammer Rob de Vries filmde hoe homo-activisten demonstraties afwisselden met vrolijke optredens, al dan niet in travestie. Voor het archief zijn de films een waardevolle aanwinst, omdat zij een persoonlijke kijk geven op een roerige periode uit de homo-emancipatie.

De overdracht op 29 september gaat vooraf aan de première van de documentaire Flikker, samengesteld door filmmaker Arthur Bueno op basis van de 8 mm-films van De Vries. De smalfilms van De Vries werden vorig jaar al ter beschikking gesteld van het gemeentearchief. Première en documentaire zijn jubileumactiviteiten van het COC Rotterdam en het Gemeentearchief Rotterdam. Dit jaar bestaan de instellingen respectievelijk 60 en 150 jaar.

Coming-out
De Rotterdammer Rob de Vries maakte in de jaren vijftig zijn eerste amateurfilms. Later filmde hij zijn jonge gezin en deed hij verslag van zijn ontluikende homoseksualiteit. Na zijn coming-out legde hij vast hoe de homo-emancipatie actievoerders op de been bracht. Uniek zijn de opnames van de eerste homomanifestaties. De Vries filmde ook optredens van cabaretgroepen als Het Valse Nichtenkoor en de Rode Flikkers.

Tolerantie
De documentaire geeft volgens het COC Rotterdam een indruk van de strijd voor tolerantie die destijds gevoerd moest worden en die nog steeds actueel is. In Flikker is onder meer te zien hoe er klappen vielen bij de Roze Zaterdag van 1982 in Amersfoort. Na de première draait Flikker nog op 3 oktober tijdens de COC 60 jaar Filmweek in Theater Lantaren/Venster: om 19.30 uur als voorfilm bij Johan en om 22.00 uur als voorfilm bij Flo.

Bron: Gemeentearchief Rotterdam, 13-09-2007