Amsterdam Oud Zuid


Feest op het Olympiaplein!

Stadsdeel Oud-Zuid geeft op zaterdag 29 september een feest op het Olympiaplein ter gelegenheid van de oplevering van het nieuwe hekwerk. Een programma voor jong en oud met onder andere sport, muziek, rondleidingen en een hapje en drankje. Kom óók naar deze middag en doe mee aan de activiteiten op het vernieuwde Olympiaplein!

De middag start met de officiële oplevering van de omheining en het onthullen van een herinneringsteken voor Fanny Blankers Koen, die nog op het plein heeft getraind. Aansluitend volgt een actief programma voor omwonenden, scholieren en andere geïnteresseerden met onder andere voetbal- en handbalclinics onder leiding van professionele sporters.

Hekwerk Olympiaplein
Nieuwe hekwerk Olympiaplein (foto: Gabriele Merolli)

Datum: zaterdag 29 september

Tijd: 14.00-17.00 uur

Locatie: Halve Maan, Olympiaplein (ingang Parnassusweg)

Programma

14.00 uur: welkom

14.15 uur: openingshandeling

14.30 uur: start activiteiten

* Kunst- & Groenwandelingen: met kunstenaar Ruud Jan Kokke en groendeskundige Peter van der Fluit.

* Masters of the Game: demonstratie / lessen straatvoetbal met Nordin Wooter (oud-Ajax).

* Handbal: training met Saskia Mulder (oud-speelster Nederlands Team).

* Skaten: demonstratie skating, skateboarders en bmx-ers met Solos.
* Fun Atletics: atletiek met Phanos.

* Olympic Family Run: 1 km estafetterun rond het plein.
* TODOS (toekomst door sport): wat betekent sport voor kinderen in ontwikkelingslanden?

16.45 uur: Bekendmaking winnaar prijsvraag

17.00 uur: Einde

Hekwerk Olympiaplein

Meer over de omheining

De ontwerpopdracht voor de omheining was het ontwerpen van een transparant hekwerk dat het sportpark zou omsluiten, met respect voor het culturele erfgoed van de Amsterdamse School. In 2003 is het ontwerp van kunstenaar Ruud Jan Kokke geselecteerd uit drie schetsvoorstellen. Het nieuwe hekwerk bestaat uit rechte en gebogen delen die speels om de populieren worden `gedrapeerd'. Het hekwerk heeft een totale lengte van een kilometer. Zijn ontwerp overtuigde de jury omdat het een hekwerk is zonder palen, visueel gesteund door de machtige populieren die het park omzoomen.

Een bijzonder deel van het hekwerk bestaat uit een herinneringsteken voor gouden medaillewinnares Fanny Blankers Koen, die nog op het sportpark trainde voor de Olympische Spelen. Ruud Jan Kokke ontwierp aan de zuid-westzijde van het hek de letters voor dit monument, die samen de zinsnede vormen: "Hier trainde Fanny Blankers Koen".

Meer informatie

Bel met projectleider Hanneke Plukkel, telefoon 020 678 1678.