Stadsdeel Zeeburg

Noordwaarts 4: open weekend Zamenhofstraat

20 september 2007

Letterlijk onder de rook van de Albemarle-fabriek in Amsterdam Noord ligt het complex Zamenhofstraat, een oude scheepswerf waar zo'n tweehonderd ambachtelijke bedrijven, kunstenaars en andere creatieve ondernemers onderdak hebben gevonden. Elke twee jaar manifesteren zij zich met een open weekend. Op 29 en 30 september 2007 vindt de vierde editie van Noordwaarts plaats. Bijna de helft van de ondernemers houdt dan open huis.

De Zamenhofstraat is een broedplaats avant la lettre. Zonder overheidsbemoeienis doppen zij hun eigen boontjes. Vrije ondernemers zijn het, geen gesubsidieerde broedkippen.

Flyer Noordwaarts

Neem bijvoorbeeld een kijkje bij vereniging De Weergever, waar je de grootste collectie vinyl van Nederland vindt, en bij het staalatelier van Jaap de Vries. Ontdek onverwachte juweeltjes bij de sieraadontwerpers op het terrein. Naast bedrijven als garages, restauratieateliers en meubelmakerijen, zetten tientallen schilders, beeldhouwers, zeefdrukkers, fotografen, architecten en sieraadontwerpers de deuren van hun ateliers wijd open.

En dat niet alleen! Dit jaar kunt u voor het eerst de ZamenhofSTR bezoeken, een echte SRV-wagen met in de schappen geen melkpakken, maar toegepaste kunst: van tassen tot dominospellen.

Noordwaarts

U kunt zelf het terrein verkennen aan de hand van de handige catalogus, of u kunt zich laten verrassen tijdens de rondleidingen die per gebouw gegeven worden. Tussendoor kunt u even bijkomen van alle indrukken op speciaal vervaardigde ZamenhofSTOELEN (ook te koop!) en om de inwendige mens weer wat op te peppen, vindt u verspreid over het terrein diverse fast food- en/of slow foodhapjes en drankjes, onder andere verzorgd door leerlingen van het nabijgelegen Brederode College.

Zij zijn niet de enige buren die graag aansluiten bij Noordwaarts. Ook volkstuincomplex Buitenzorg is open voor publiek met onder meer een woord- en beeldroute.

Makkelijk bereikbaar met extra pont

Het GVB zorgt voor een directe veerverbinding op de route Centraal Station - Java-eiland - Zamenhofstraat. Voor slechts één euro vaart u in een kwartiertje tot recht voor de deur. De eerste pont vertrekt zaterdag 29 september om 12.00 uur vanaf CS. Afvaart op elk heel en half uur.

Openingstijden

Openingstijden NOORDWAARTS: van 12.00 tot 18.00 uur.

Meer info

Kijk voor meer informatie op www.zamenhofstraat150.nl.