Ingezonden persbericht


;

()

Narco State: The Poppy Jihad

Opiumproductie in Afghanistan groeit, papaver brengt 8x meer op dan tarwe

Opium maakt momenteel 46% uit van het bruto nationaal product van Afghanistan. Ondanks de miljoenen Amerikaanse dollars die zijn gespendeerd aan het uitroeien van opiumproductie, blijft het telen van papaver ongecontroleerd groeien en vindt de geproduceerde heroïne steeds vaker zijn weg naar de straten van Amerika en West-Europa. De documentaire 'Narco State: The Poppy Jihad' onderzoekt waarom de opiumproductie zo hard is gestegen sinds 11 september 2001 en hoe het de opstandelingen van de Taliban voorziet van inkomsten.

Afghanistan is een van de armste landen ter wereld, de boeren worden door de overheid op geen enkele manier financieel ondersteund. Omdat Afghaanse boeren niet veel verdienen kiezen ze voor de papaverteelt, omdat dit acht keer meer opbrengt dan tarwe. De honderden miljoenen dollars die worden verdiend bij de verkoop van opium worden gebruikt voor de financiering van Taliban en mogelijk al Qaeda.

"Iedereen die 11 september in de herinnering wil houden zou zeer bezorgd moeten zijn over wat er op dit moment in Afghanistan gebeurt," aldus Norine MacDonald, een Amerikaanse narcotica expert.

Tot voor kort hebben de Afghaanse autoriteiten en de NAVO troepen zich terughoudend opgesteld bij het vernietigen van oogsten, om geen vijanden te maken onder de boeren. 'Narco State: The Poppy Jihad' laat zien hoe de U.S. Drug Enforcement Agency een oogst vernietigt terwijl een boer protesteert: "Jullie hebben mijn gewassen vernietigd. Nu kan ik niet oogsten. Hoe moet ik nu mijn leningen terugbetalen? Hoe kom ik aan eten"

De lening waarover gesproken wordt komt waarschijnlijk van de drugsbaronnen die nu wellicht een van zijn dochters zullen opeisen als terugbetaling.

Internationale ondersteuning voor het ontwikkelen van andere bedrijven en financiële ondersteuningsprogramma's voor boeren zijn nauwelijks van de grond gekomen, ondanks toezeggingen. Een Amerikaanse narcotica expert bevestigt dat de boeren niet langer het vertrouwen hebben dat andere internationale overheden hen zullen helpen om hun papaverculturen om te vormen naar legale landbouw.

'Narco State: The Poppy Jihad' bevat interviews met CNN's terrorisme en Afghanistan expert Peter Bergen, de Britse terrorisme journalist Peter Jouvenal, Amerikaanse en Afghaanse narcotica agenten, officials van de Amerikaanse inlichtingendiensten, Afghaanse stamhoofden, drugkoeriers en boeren.

'Narco State: The Poppy Jihad' duurt een uur en wordt uitgezonden op:

Zaterdag 29 september om 16.00 uur en 21.00 uur

Zondag 30 september om 21.00 uur


---

Noot voor de redactie (