Ingezonden persbericht


Persbericht september 2007

OP BEZOEK BIJ DE KONING;
Het stalbedrijf van het Koninklijk Huis en andere aanzienlijke families

In de Stallen van Paleis Het Loo is van 29 september 2007 tot en met 2 maart 2008 de expositie Op bezoek bij de Koning te zien. Verschillende aanspanningen van het Koninklijk Huis en aanzienlijke Nederlandse families belichten de staltradities van rond 1900. Het gebruik van rijtuigen, compleet met fraaie paarden, kostbare tuigen, koetsiers en bediendes, beleefde toen zijn hoogtepunt.

Het Nederlandse hof spiegelde zich jarenlang aan internationale gebruiken, zeker nadat in 1815 de Oranjes op de troon van het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden waren gekomen. De rijtuigen van de stadhouders waren in de Franse tijd verloren gegaan, waardoor het hof nieuwe koetsen, tuigen en livreien moest aanschaffen die zouden passen bij de recent verworven positie van de Oranjes. Ook de adel herkreeg zijn rol in de monarchie en toonde dit aan de buitenwereld met de uitmonstering van zijn rijtuigen. De gangbare mode, maar ook de inspiratie die hof en adel over en weer opdeden, komt hierin tot uiting.

Het koninklijk hof beschikt nog steeds over een levend staldepartement, dat zich vooral op hoogtijdagen als Prinsjesdag aan het grote publiek presenteert. Van het vroegere stalbedrijf van andere families in Nederland zijn echter maar heel weinig tastbare herinneringen overgebleven. De tentoonstelling Op bezoek bij de koning toont traditionele aanspanningen van vier adellijke families. Voor het eerst worden deze samen met die van het hof gepresenteerd.

Bij de expositie verschijnt het boekje Op bezoek bij de koning, waarin de historie van het adellijk stalbedrijf wordt beschreven.

Paleis Het Loo Nationaal Museum

Postadres Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn.
Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg, Apeldoorn. Geopend dinsdag t/m zondag en op beide kerstdagen van 10.00-17.00 uur. Gesloten 's maandags en Nieuwjaarsdag.
Entree E 9,00 p.p., 6 t/m 17 jr. E 3,00 p.p.

(M.i.v. 2008: E 10,00 p.p., 6 t/m 17 jr. E 3,00 p.p.) Routebeschrijving A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen. Navigatieadvies Amersfoortseweg (hoek Zwolseweg)
Openbaar vervoer Station Apeldoorn, buslijn 102 en 104, halte Paleis Het Loo;

buslijn 5 (Berg en Bos), 10 (Kerschoten) en 96 (Vaassen), halte Gedenknaald. Informatie 055-5772400 of www.paleishetloo.nl
Persinformatie PR & Marketing, 055-5772459

---- --