Gemeente Heemskerk


woensdag, 26 september 2007

Open dag brandweer Heemskerk op zaterdag 29 september

HEEMSKERK - De brandweer Heemskerk houdt op zaterdag 29 september 2007 vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur een open dag aan de brandweerkazerne aan de Cornelis Groenlandstraat 48 te Heemskerk. De inwoners van Heemskerk kunnen op deze dag zien wat de brandweer allemaal in huis heeft. De werving van kandidaten voor de vrijwillige brandweer krijgt ook de nodige aandacht.

Foto van de jeugdbrandweer

Foto van de jeugdbrandweer

De Heemskerkse brandweer heeft nu nog geen tekort aan vrijwilligers, maar dat kan wel ontstaan. Zo is er verjonging nodig in het korps want binnen tien jaar bereikt een derde van het huidige korps de 55-jarige leeftijd en moet dan het korps verlaten. Bovendien gaat de Heemskerkse brandweer binnenkort op in de veiligheidsregio Kennemerland, waardoor de kans groot is dat er meer werkzaamheden uitgevoerd moeten gaan worden, vooral in het kader van de rampenbestrijding. In augustus van dit jaar heeft de brandweer 5.000 brieven gestuurd naar inwoners tussen de 21 en 35 jaar met de uitnodiging om naar de open dag te komen en te ontdekken of de vrijwillige brandweer iets voor hen is.

Campagne rookmelders
Rondom en in de brandweerkazerne staan er Heemskerkse brandweervoertuigen, waaronder twee tankautospuiten, een autoladder en een regionaal hulpverleningsvoertuig geparkeerd voor wie ze wil bekijken. De regionale brandweer zal dit jaar aanwezig zijn met onder andere gaspakken, een ontsmettingscontainer en verschillende voertuigen. De jeugdbrandweer van Heemskerk is aanwezig en een voorlichtingskraam van de Heemskerkse EHBO-vereniging. Er is ook een kraam van de afdeling preventie van de brandweer. Het thema van de brandpreventieweek is dit jaar 'rookmelders'. In de periode van 6 tot en met 27 oktober gaat een grootscheepse voorlichtingscampagne over het gebruik van rookmelders van start. Op de open dag is er informatie over diverse rookmelders, onder andere over een type waarvan de fabrikant meldt dat hij tien jaar lang meegaat, zonder dat de batterij moet worden verwisseld.

Demonstraties
Tussen 10.00 uur en 16.00 uur zijn er demonstraties. Dan is onder meer te zien hoe de brandweer werkt met knip en spreidgereedschap, stabilisatiemiddelen en hefkussens en hoe je een vlam in de pan moet blussen. Bezoekers kunnen de ervaring opdoen van 'rook' en is er een demonstratie door de jeugdbrandweer. Ook voor kinderen is er van alles te doen en beleven waaronder het spuiten op het spuithuisje van de jeugdbrandweer. Kortom, de open dag van de brandweer is een buitenkansje voor jong en oud, dat een bezoek meer dan waard is.
---