Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
()

Amersfoort, 27 september 2007

ChristenUnie presenteert actieplan
'Stop Kinderarbeid - Eerlijke Handel! De vrijblijvendheid voorbij' Politiek cultureel podium zaterdag 29 september in Amsterdam

Onder de noemer 'Stop Kinderarbeid - Eerlijke Handel!' organiseert de ChristenUnie samen met het CNV en andere organisaties op zaterdag 29 september van 14:00 tot 17:00 uur een 'politiek cultureel podium' in de Zuiderkerk in Amsterdam-Centrum en presenteert daar de regeringspartij haar actieplan 'Stop Kinderarbeid - Eerlijke Handel! De vrijblijvend voorbij'. Politici, vertegenwoordigers van diverse organisaties en het aanwezige publiek gaan met elkaar in debat. Rondom de twee debatten zijn er live optredens van diverse bekende artiesten o.a. Idols-deelnemer Angelique Koorndijk.

Debat uitbannen van kinderarbeid
'Het is moeilijk voor te stellen anno 2007, maar kinderarbeid is nog steeds een wereldwijd voorkomend verschijnsel', concludeert ChristenUnie Tweede Kamerlid Joël Voordewind. Naast Voordewind gaat ook Kamerlid Cynthia Ortega van de ChristenUnie in debat met o.a. deelnemende organisaties CNV, FNV Mondiaal, Landelijke India Werkgroep, HIVOS, AOb, Fairfood, Stop the Traffik en Tear.

SP, PvdA, CDA en CBL
Ook de SP in de persoon van Tweede Kamerlid Ewout Irrgang, Chantal Gill'ard van de PvdA Tweede kamerfractie, het CDA Kamerlid Jan Jacob van Dijk en Marc Jansen, Hoofd Consument & Kwaliteit van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel geven acte de présence en nemen deel aan het debat.

Inleiders debatten
De inleiding van de twee debatten wordt verzorgd door Gerard Oonk, directeur van de Landelijke India Werkgroep, respectievelijk Rienk van Splunder, vice-voorzitter van het CNV.

Muzikale optredens
Er vindt een aantal optredens plaats van verschillende artiesten, dat in het teken staat van de themamiddag. Zo treedt de Idols-deelnemer Angelique Koorndijk op met een aantal liedjes van haar debuutalbum. Verder brengt gospelartiest Janike van Dijk een 'eigen uitvoering' van de wereldhit 'Amazing Grace' ten gehore, gevolgd door een Urban-Rap optreden door Rivelino Rigters, bekend van 'Stemrou'. Tot slot draagt Jörgen Gairo, beter bekend als UNOM, een 'rap-poet' op aan het begin van het evenement.

Presentatie akkoord en actieplan
Aan het einde van de middag presenteert de ChristenUnie het actieplan 'Stop Kinderarbeid - Eerlijke Handel! De vrijblijvendheid voorbij'. Aansluitend zetten deelnemende organisaties hun handtekening onder een document met als titel het Waterloopleinakkoord. Dit horizondocument bevat gedeelde uitgangspunten, gericht op het uitbannen van kinderarbeid met de focus op: Ontwikkelingssamenwerking, Mensenrechten en Handel.