PERSBERICHT 28-09-07

NIEUW CULTUREEL INITIATIEF: OKTOBER IN TILBURG

WEBSITE VANAF MORGEN ONLINE

In oktober vinden diverse culturele activiteiten plaats in Tilburg. Deze activiteiten zijn grotendeels gebundeld in een drietal festivals: Dansweek Brabant, de Theater4daagse en Playgrounds Audiovisual Arts Festival. Cultuurmanifestatie Tilburg 2007 organiseert daarnaast in oktober de Nachtmanifestaties. Late night talkshows naar aanleiding van de festivalvoorstellingen. Kortom de ideale maand om Tilburg als Cultuurstad extra exposure te geven. Dit alles gebeurt onder de noemer Oktober in Tilburg, vele kunsten één stad.

Vanaf morgen is de website www.oktoberintilburg.nl online. Via deze portalsite zijn de websites van de drie festivals direct te bereiken.

Het idee voor deze gezamenlijke publiciteit is ontstaan in een werkgroep bestaande uit gesubsidieerde instellingen, podia en makers uit Tilburg die regelmatig bij elkaar komen om te zoeken naar samenwerkingsverbanden. De werkgroep heeft contact opgenomen met Cultuurmanifestatie Tilburg 2007 waarna deze een projectleider heeft aangetrokken om de campagne vorm te geven. Cultuurmanifestatie Tilburg 2007 en de werkgroep zijn gekomen tot de noemer 'Oktober in Tilburg'. Onder deze paraplu wordt de gezamenlijke publiciteit gevoerd zonder de identiteit van de afzonderlijke festivals aan te tasten.

Dit is de eerste editie van Oktober in Tilburg. In de toekomst zullen andere festivals, zoals het muziekfestival Traces bij dit initiatief gaan aanhaken, waardoor het initiatief een steeds grotere vorm zal aannemen. Maar voor dit jaar is de doelstelling de gezamenlijke promotie van de drie hieronder genoemde festivals.

De Theater4daagse (4 t/m 7 okt) is het landelijk festival amateurtheater dat sinds 2002 ieder jaar in een andere provincie in Nederland wordt georganiseerd. De Theater4daagse wordt in nauwe samenwerking met de partners in de provincie vormgegeven. Dit jaar staat het festival in het teken van 'lokale verhalen' en 'theater op lokatie'. Het festival kent een aantal genomineerde voorstellingen en daarnaast is er een uitgebreid programma met workshops, lokale voorstellingen, samenwerkingsverbanden tussen professionals en amateurs en meer. Dit jaar strijkt het festival neer in Tilburg. De Tilburgse samenwerkingspartners zijn: Centrum voor Amateurkunst Noord Brabant, de NWE Vorst, Zaal 16 en Fontys Academie voor Drama.

Dansweek Brabant (5 t/m 14 okt) is een landelijk initiatief, maar steeds meer provincies geven hieraan een regionale impuls. Dansweek Brabant wordt dit jaar voor de eerste keer georganiseerd. Met een focus op Tilburg zijn tijdens de dansweek tal van dansproducties te zien op verschillende podia in de stad en in de regio, maar ook op andere onverwachte plekken zoals in winkelstraten. Het is een week vol professionele en amateurdans, workshops, masterclasses, een balpopulair en een heus Gala van de Brabantse dans. Dansweek Brabant is een inititatief van Station Zuid in samenwerking met Theaters Tilburg, de NWE Vorst, Centrum voor Amateurkunst Noord Brabant, Fontys Dansacademie en Cultuurmanifestatie Tilburg 2007.

Playgrounds Audiovisual Arts Festival (19 t/m 21 okt) is een bijzonder internationaal multimediafestival dat dit jaar voor de tweede keer wordt georganiseerd. Playgrounds wil makers en industrie bij elkaar brengen. De getoonde werken zijn zowel autonoom als toegepast. De volgende competities zijn onderdeel van het festival: Studentencompetitie, de beste showreal, de beste onafhankelijk geproduceerde (korte) film en de beste digital shorts (dit kan een videoclip zijn, maar ook bijvoorbeeld een commercial). Festivallocaties zijn: de NWE Vorst, Filmfoyer, Cinecitta en 013.

Nachtmanifestaties
Iedere donderdag en vrijdag in oktober organiseert Cultuurmanifestatie Tilburg 2007 om 23.00 uur een wervelende talkshow over de voorstellingen van de dag in het theatercafé van de NWE Vorst. Iedereen die nieuwsgierig is naar de activiteiten die gedurende de festivals plaatsvinden is welkom om iets te komen drinken, de makers te ontmoeten en te praten over wat er te zien is in Tilburg. Special editions van de Nachtmanifestaties vinden plaats op woensdag 10 oktober in de studiozaal van Theaters Tilburg en op zondag 7 oktober in het theatercafé van de NWE Vorst.

Partijen

Meewerkende partijen voor de festivals zijn (zoals hierboven al aangegeven): Station Zuid, de NWE Vorst, Filmfoyer, Cinecitta, 013, Theaters Tilburg, Zaal 16, Centrum voor Amateurkunst Noord Brabant, Fontys Hogeschool en Cultuurmanifestatie Tilburg 2007. Hierbij moet worden aangetekend dat de gesprekspartners die betrokken zijn geweest bij de opzet van Oktober in Tilburg uit een grotere groep makers en instellingen bestaat waaronder muziekpodium Paradox en theatergroep Drieons.

De campagne Oktober in Tilburg werd mede mogelijk gemaakt door De Ideale Connectie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Meike van Zandvoort, projectleider van de campagne Oktober in Tilburg. mvzandvoort@hotmail.com, 06 42 22 75 64

---- --